Sveriges utrikesminister Ann Linde. Bilden till höger visar arbetare för FN:s livsmedelsprogram som lastar av livsmedel vid Karageusian Center i Beirut, Libanon. Foto: SVT samt WFP/ Ziad Rizkallah

Nobels fredspris tilldelas Världslivsmedelsprogrammet – ”Ett utmärkt val”

Uppdaterad
Publicerad

FN:s världslivsmedelsprogram tilldelas Nobels fredspris år 2020 för deras arbete mot svält och undernäring.

– De har agerat mot att svält används som ett vapen i krig och konflikter, säger Berit Reiss-Andersen, ordförande i norska Nobelkommittén.

Världslivsmedelsprogrammet är världens största humanitära organisation som jobbar mot svält och undernäring. Förra året kunde organisationen nå ut med hjälp och förnödenheter till nära 100 miljoner människor i 83 olika länder.

– Kombinationen av våldsamma konflikter och pandemin har lett till en dramatisk ökning av antalet personer som lever på gränsen till svält. I denna pandemi har Världslivsmedelsprogrammet uppvisat en imponerande förmåga att intensifiera sitt arbete, säger Reiss-Andersen, och fortsätter:

– Tills det att vi har ett vaccin är mat det bästa vaccinet mot kaos.

Arbetare för FN:s livsmedelsprogram lastar av livsmedel vid Karageusian Center i Beirut, Libanon. Foto: WFP/ Ziad Rizkallah

”Viktigt att försvara FN”

Isak Svensson, professor i freds- och konfliktlösning, tycker att valet är bra och speglar en vilja att stärka intenationellt samarbete.

– Vi har sett en trend i att det multilaterala samarbetet är hotat, och det här är ett sätt att visa från kommitténs sida att samarbetet är viktigt – och att det finns ett behov av det, säger han.

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) säger att Nobelkommittén har gjort ett utmärkt val.  Hon menar att livsmedelsprogrammet är ett exempel på hur FN levererar resultat i den globala responsen mot coronakrisen:

– Det är oerhört viktigt att vi nu försvarar multilateralismen och FN som gör konkreta insatser för de mest utsatta i världen, säger hon.

Okontroversiellt val

Utrikesreporter Bengt Norberg har själv varit på plats när programmets bilar lastat av mat och förnödenheter i krigsområden. Han anser att valet av pristagare är okontroversiellt, men viktigt.

– Jag tror att man ofta glömmer vad som händer i en konflikthärd. En enkel tallrik med basmat kan kosta motsvarande flera tusen kronor, säger han.

Fredsfrämjande arbete

Annelie Börjesson som är ordförande för Svenska FN-förbundet berättar att WFP är den enda aktör som driver arbetet mot svält och undernäring så brett.

– Mat och hunger har en väldig betydelse för utveckling av konflikter och arbetet som görs är ett slags förebyggande och fredsfrämjande arbete, säger Annelie Börjesson.

Med anledning av coronapandemin menar Annelie Börjesson att frågan om svält och undernäring har fått ljuset på sig. Särskilt nu när fler riskerar svält i världen.

– Vi är mitt i en pandemi och WFP hjälpte 140 miljoner människor innan coronan och nu riskerar dubbelt så många, enligt vad WFP har analyserat, att behöva stöd, säger Annelie Börjesson och fortsätter:

– Vi hade en nedåtgående trend under ganska så lång tid. Det gick åt rätt håll men för några år sedan bröts den här trenden och fler fick gå hungriga, säger Annelie Börjesson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.