Händelsen har förts upp på dagordningen efter att Ryssland förnyat sina krav på en oberoende FN-utredning av explosionerna, enligt nyhetsbyrån AP.
FN-ambassadörerna i Sverige, Danmark och Tyskland har skickat ett gemensamt brev, som lagts ut på Twitter av det danska utrikesdepartementet, inför säkerhetsrådets sammanträde på tisdagen. Nord Stream tas upp under punkten ”Hot mot internationell fred och säkerhet”.
Har informerat Ryssland
Alla tre länderna bedriver egna utredningar om läckagen på gasledningarna Nord Stream 1 och 2 som upptäcktes i slutet av september.
I brevet slår länderna fast att läckagen orsakats av explosioner som en följd av sabotage.
”De här utredningarna är ännu inte avslutade. Just nu är det inte möjligt att säga när de kommer att avslutas. Myndigheterna i Danmark, Tyskland och Sverige har haft en dialog om utredningen av gasläckorna och dialogen kommer att fortsätta”, skriver man och fortsätter:
”Ryska myndigheter har informerats om de pågående utredningarna.”
Ingen omröstning
Både Sverige och Danmark har tillbakavisat Rysslands förslag om en gemensam utredning. Ryssland har i sin tur anklagat Sverige för att kanske ha ”något att dölja”.
Det väntas inte bli någon omröstning i säkerhetsrådet om det ryska förslaget om en internationell utredning under tisdagen.
Vissa FN-diplomater ser förslaget som en rysk avledningsmanöver från en omröstning i generalförsamlingen på torsdag gällande Rysslands anfallskrig i Ukraina, skriver AP.
Varken Sverige, Danmark eller Tyskland är för närvarande med i säkerhetsrådet.
Fakta: Gasläckorna i Östersjön
Totalt fyra läckor upptäcktes på gasledningarna Nord Stream 1 och 2 som går från Ryssland till Tyskland genom Östersjön.
Läckaget i Nord Stream 2 uppstod under natten till den 26 september. Den 27 september upptäcktes att Nord Stream 1 också läckte. Dagen efter meddelades ytterligare läckage.
Två av läckorna var i svensk ekonomisk zon, nordost om Bornholm, och två i dansk ekonomisk zon, sydost om Bornholm. Länders ekonomiska zon är inte detsamma som territorialvatten.
Både svenska och danska seismiska mätningar visade att explosioner ägt rum i havet några timmar innan respektive läcka upptäcktes.
Myndigheter och bedömare i flera länder lutade tidigt åt att det rört sig om medvetna attacker.
Den 18 november bekräftade den svenska åklagaren att ledningarna utsatts för grovt sabotage.