Nordkorea inledde året med robottest

Publicerad

Nordkorea inledde det nya året på samma sätt som det förra avslutades – med robottester. Under det gångna året har det slutna landet testskjutit fler än 70 robotar.

Tidigt på nyårsdagens morgon lokal tid kom beskedet att Nordkorea avfyrat en robot mot Japanska havet, enligt den sydkoreanska militären.

Fler än 70 robottester

Och på nyårsafton avfyrades tre robotar över havet. Robottesterna blev symptomatiska för det gångna året, då spänningarna på Koreahalvön ökat.

Redan innan nyårshelgens tester hade Pyongyang genomfört fler än 70 robottester under året.

Så svarade Sydkorea

De senaste testerna sker samma vecka som landet flugit in drönare över Sydkorea. Det blev något av ett uppvaknande för Seoul, vars luftförsvar misslyckades med att skjuta ned någon, trots att en av drönarna nådde huvudstadens nordliga utkanter. Det ledde till att Sydkoreas militär offentligt bad om ursäkt för tillkortakommandena, något som är ovanligt.

Sydkorea svarade med att skicka in egna drönare över gränsen till norr, och utförde i veckan militärövningar som simulerar nedskjutningar av drönare. På fredagen testade Seoul en raket, som är tänkt att skjuta upp en övervakningssatellit i omloppsbana.

I dag är Sydkorea beroende av amerikanska satelliter för att övervaka grannen i norr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.