Sverige har sedan 2017 haft ett ökat engagemang i Nordkorea. Kent Härstedt, som är Sveriges särskilda sändebud till den koreanska halvön, åker dit ett antal gånger per år. Resan var redan planerad och en av instruktionerna han fick var att ta upp frågan om den försvunna Alek Sigley.
– Det var inte bekräftat då att han var arresterad, berättar han för SVT Nyheter.
”Vi framförde våra krav”
Enligt Kent Härstedt är det den relation som Sverige under lång tid arbetat upp med Nordkorea som gör att Sverige kan få gehör i sådana här frågor.
– Vi framförde våra synpunkter, önskemål och krav. De var beredda att lyssna på våra synpunkter. Och i morse fick vi beskedet att han skulle släppas och åka med samma flyg som jag härifrån.
Hur mår han?
– Jag vill inte säga för mycket, men han har behandlats väl. Han kommer nog själv att kommentera det inom några dagar.
Finns det några uppgifter om varför han greps?
– Nej, och eftersom det inte ledde till åtal kanske vi aldrig får reda på det. Vi är bara lättade att han blivit fri och att den här processen fick ett lyckligt slut.
Sverige agerar skyddsmakt
Sverige är ett av få länder i västvärlden som har en ambassad i Pyongyang och som uppehållit konsulära relationer med det slutna landet. Sverige får därför agera skyddsmakt åt andra nationer som inte har egna diplomatiska relationer med Nordkorea.
Det gäller bland annat Australien som Sverige kunde assistera i det här fallet, men även länder som USA, Kanada och de övriga nordiska länderna. Förra året spelade Sverige en viktig roll i frisläppandet av tre amerikaner som suttit fängslade i Nordkorea.