Foto: TT

Nordkoreansk ledare kan granskas i Haag

Uppdaterad
Publicerad

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un gör sig skyldig till så allvarliga brott att han bör granskas av Internationella brottsmålsdomstolen i Haag, enligt FN.

Enligt en FN-rapport som offentliggjordes på eftermiddagen gör den nordkoreanska regimen sig skyldig till omfattande brott mot mänskliga rättigheter.

Bland annat använder sig regimen systematiskt av tortyr, godtyckligt fängslande av medborgare, summariska avrättningar, tvångsaborter, sexuellt våld och svält som straff i landets fångläger.

Kan ställas inför rätta

Kommissionens ordförande Michael Kirby har även skrivit ett personligt brev till den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un och varnat för att han kan komma att ställas inför rätta vid Internationella brottsmålsdomstolen i Haag, enligt den brittiska dagstidningen The Guardian.

”Kommissionen vill rikta er uppmärksamhet på att vi kommer att rekommendera FN att situationen i Demokratiska folkrepubliken Korea är sådan att ärendet bör lämnas till den Internationlla brottsmålsdomstolen i Haag. På så sätt kan alla de som är skyldiga till brott mot mänskligheten, däribland möjligen ni själv, kunna ställas inför rätta.”

Vittnesmål från Nordkorea

FN har under ett års tid samlat bevis som ligger till grund för den omfattande rapporten. Bland annat har man samlat in vittnesmål från nordkoreanska flyktingar i fyra städer runt om i världen.

Uppskattningsvis 80.000-120.000 nordkoreaner hålls fängslade i lägren, enligt rapporten, som även påpekar att många misstänkta dör i förhörslägren på grund av tortyren, den påtvingade svälten och av sjukdom.

Nekar till uppgifterna

Uppgifterna om att den nordkoreanska regimen gjort sig skyldig till bland annat mord, slavarbete, tortyr och andra brott mot mänskligheten hade redan i förväg läckt ut till medierna.

I en kommentar till rapporten uppger Nordkorea att rapporten är ”ett instrument för politisk komplott”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.