Nordkoreas ledare Kim Jong Un:s uttalande om den nya lagen sägs komma just nu på grund av frostiga relationer mellan Nordkorea och Sydkorea. Nordkorea beskyller Seoul för ett covidutbrott i landet tidigare i år. Foto: TT

Nordkorea: Kim Jong-Un vägrar ge upp kärnvapen

Uppdaterad
Publicerad

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un lovar i ett tal inför parlamentet att aldrig ge upp de kärnvapen och robotar han anser att landet behöver för att stå emot USA:s aggressioner.

Enligt statlig media har det nordkoreanska parlamentet skrivit under en lag som ger militären rätt att automatiskt utföra kärnvapenattacker mot fienden om landets ledarskap attackeras, rapporterar TT.

– Vårt lands status som kärnvapenstat har blivit oåterkalleligt, säger ledaren Kim Jong-Un i ett tal till parlamentet.

Sydkorea vill se familjeåterföreningar

Utspelet sägs komma efter att relationen mellan Nordkorea och Sydkorea blivit frostigare. Bland annat beskyller Nordkorea Seoul för ett covidutbrott i landet tidigare i år. Sydkorea har å sin sida kommit med en försökt att närma sig Nordkorea. Senast på torsdagen föreslog Sydkorea att grannländerna ska återuppta de tillfälliga familjeåterföreningarna av släktingar som separerats av Koreakriget.

Stundande kärnvapenprov

Nordkorea har trappat upp sin retorik och ökat antalet vapentester i år. USA och Sydkorea har uttryckt en oro för ett annalkande kärnvapenprov, som i så fall blir Nordkoreas sjunde.

Kim Jong-Un tog också upp en del inhemska frågor i sitt tal. Bland annat sade han att landet, som har 26 miljoner invånare, skulle inleda vaccination mot covid i november.

Ryssland och Kina

Det isolerade Nordkorea försöker enligt experter att stärka relationerna till grannarna i norr, Kina och Ryssland. Nordkorea är vid sidan av Syrien och Ryssland det enda landet som erkänt Luhansk och Donetsk i Ukraina som självständiga, och enligt USA håller Ryssland på att köpa ammunition från Nordkorea för att runda internationella sanktioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.