Från och med den 15 juli kan norrmännen åter börja resa till vissa länder inom EU utan krav på karantän.
De som reser till Sverige däremot behöver sitta i karantän under tio dagar vid hemkomst, skriver norska utrikesdepartementet i ett pressmeddelande.
Tidigare var undantaget Gotland, men nu backar man från det, meddelar Norges statsminister Erna Solberg på en presskonferens.
– I praktiken betyder det att norrmän har kunnat resa fritt till Gotland och alla andra länder i Norden under de senaste två veckorna. FHI (norska folkhälsomyndigheten) kommer i dag med en uppdaterad bedömning som visar att smittoläget i Gotland inte längre uppfyller kriterierna. Det betyder att alla resor till Sverige medför karantän vid hemkomst till Norge, säger Solberg.
Smittoläget avgör
Sedan den 15 juni kan norska turister resa till de övriga nordiska länderna, dock bara till områden där smittoläget anses vara acceptabelt. Till alla andra länder avråder norska UD från icke nödvändiga resor.
De nya resereglerna gäller så länge som smittoläget tillåter det, enligt statsministern.
Reselättnader för danskar
Även Danmark uppdaterade reserestriktionerna under torsdagen och kommer göra det lättare för danskar att resa. Man öppnar då för resor till 25 EU-länder, rapporterar DR.
Men sex europeiska länder finns inte med på listan – däribland Sverige, med anledning av att kriterierna inte uppfylls.
Däremot uppfyller Västerbotten kriteriet max 20 nya coronafall per vecka per 100 000 invånare.
Fakta: Kriterier för karantänsfritt
Norges folkhälsomyndighet Folkehelseinstituttet ska den 10 juli presentera en lista på länder som uppfyller kraven för att personer som reser dit från och med den 15 juli ska slippa karantän vid hemkomsten.
Kraven är:
• Regionen ska ha färre än 20 nya coronasmittade per 100 000 invånare i genomsnitt under de senaste två veckorna.
• Regionen ska ha färre än 0,5 nya inläggningar på intensivvårdsavdelningar per 100 000 invånare i genomsnitt under de senaste två veckorna.
• Andelen positiva coronaprov måste vara under 5 procent.
Källa: NRK/TT