Branden i norska Kragerö var under kontroll under söndagsmorgonen. Kvällen innan fanns en oro för att kulturmärkt träbebyggelse i staden skulle bli lågornas rov. Foto: Christoffer Andersen/NTB/TT

Branden i norska Kragerös stadskärna är under kontroll

Uppdaterad
Publicerad

Minst två byggnader står i brand i samhället Kragerö i Vestfold og Telemark i södra Norge, känd för sin gamla träbebyggelse.

Sent på lördagskvällen beslutade kommunen att stänga ned och evakuera hela stadskärnan, och lågorna är ett hot mot den gamla skyddade trähusbebyggelsen.

– Det brinner i skyddsklassad tät träbebyggelse. Det här är något av det värsta som kan hända i Kragerö, säger Morten Meen Gallefoss till tidningen Varden.

Byggnaden där branden inleddes tillhör däremot inte de skyddade husen. Där har öppna lågor synts från taket. Från den byggnaden har branden spridit sig till ytterligare ett hus, enligt NRK. Tidigt söndag morgon uppgav räddningstjänsten att de 70-80 brandmännen på plats fått kontroll över branden.

– Faran för en stor stadsbrand är över, säger insatsledare Sondre Dahl till NRK.

Inga uppgifter om skadade

Omkring 50 personer har evakuerats, men det finns inga uppgifter om att någon kommit till skada. Kommunen har gått upp i stabsläge och öppnat ett mottagningscentrum för evakuerade på ett hotell.

Riksantikvarien Hanna Geiran säger att staden har stort kulturminnesvärde.

– Det här är väldigt bekymmersamt. Kragerø har ett av landets 200 täta trähusmiljöer och bebyggelsen representerar vår gemensamma historia. Det är också ett fint och högt älskat område att vara i. Det är en stad som har en rik historia och den är knuten till konstnärer och sjöfart, säger hon till VG

.

Det brinner i en byggnad i Kragerö med lägenheter och en butik. Polisen rapporterar att branden har spridit sig till närliggande byggnader. Foto: Theo Aasland Valen/NTB/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.