• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Statsminister Erna Solberg på Høyres landsmöte. Foto: TT

Norska Høyre: Sluta straffa droganvändare

Uppdaterad
Publicerad

Människor i Norge som använder droger ska inte längre straffas utan erbjudas hjälp. Det beslutade det norska regeringspartiet Høyre i helgen.

Det var under det norska högerpartiet Høyres landsmöte i helgen som man samstämmigt röstade för att skriva in en ny narkotikapolitik i sitt partiprogram.

Den största förändringen handlar om att eget bruk och innehav av droger inte längre ska straffas med böter eller fängelse.

Man anser kort och gott att ansvaret för drogproblematiken ska flyttas från rättsväsendet till sjukvården samt att narkotikapolitiken ska vila på en vetenskaplig grund.

Enligt det nya partiprogrammet är så kallad skademinskning nu Høyres främsta mål. Man slår dessutom fast att ingen människa ska behöva dö i en överdos.

Portugal en förebild

”Det är meningslöst att människor som har omfattande problem med droger – som varken har arbete, bostad eller en ordnad ekonomi – straffas med böter. Det är också meningslöst att ungdomar som befinner sig i en svår situation och grips med narkotika ska få en prick i brottsregistret och svårigheter med att skaffa jobb och en utbildning”, skriver Norges folkhälsominister Bent Høie i en kommentar till sitt partis beslut att byta inriktning på narkotikapolitiken.  

Bent Høie har tidigare lyft fram Portugal, där bruk och innehav av alla droger avkriminaliserades 2001, som ett gott exempel på vad man kan åstadkomma om man flyttar resurser från rättsväsende till sjukvård och förebyggande insatser.

En avkriminalisering innebär, till skillnad från en legalisering, att droger fortfarande är olagliga, men att den som använder dem eller innehar en mindre mängd för eget bruk inte begår ett brott och därmed kan bemötas med andra insatser än straff.

”Historiskt skifte”

Høyre-politikern Nikolai Astrup har arbetat med att försöka få sina partikamrater att ändra ståndpunkt i narkotikafrågan i över 15 år. Han är nöjd med helgens beslut.

– Det här är ett historiskt skifte i den narkotikapolitik som förts i Norge de senaste 40 åren, säger Nikolai Astrup till SVT Nyheter.

– Om vi ska uppnå vårt mål om att ingen ska dö i en överdos så är det inte straff som hjälper, utan vi behöver behandling och uppföljning och då kan vi inspireras av länder som Portugal som lyckats mycket bättre än oss.

”Moral löser inte problemet”

Precis som Sverige har Norge en historiskt hög narkotikadödlighet och runt 260 människor har dött i överdoser varje år i Norge de senaste åren.

– Vi har gått förbi den punkt då vi kan närma oss problemet med ideologi och moral. Vi måste se vad som fungerar och vi är villiga att prova nya saker, säger Nikolai Astrup.

Nikolai Astrup tror att det finns ett politiskt stöd för de förslag Høyre beslutade om i helgen, till exempel från det socialliberala samarbetspartiet Venstre.

Även ledande medlemmar i landets största parti, Arbeiderpartiet, har tidigare signalerat om att Norge behöver göra en kraftig omläggning av narkotikapolitiken i samma riktning Høyre nu pekat ut. Ett beslut om detta kommer att tas under AP:s partistämma i april.  

Vill testa heroin på recept

Høyre röstade även igenom en rad andra narkotikapolitiska förändringar i helgen.

Bland annat vill man göra ett försök med så kallad heroinförskrivning för den grupp som inte svarat på traditionell behandling, till exempel med subutex- eller metadon, vid opioidberoende.

Høyre vill också att människor ska ges möjlighet att röka heroin i de injektionsrum som finns i Oslo och Bergen, då rökning av drogen innebär en lägre risk för överdos. Dessutom vill man ge allmänläkare möjlighet att skriva ut läkemedel som subutex och suboxone för att förenkla så kallad läkemedelsassisterad behandling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.