I kväll kan Polen få en ny president

Uppdaterad
Publicerad

I kväll kan det avgörs vem som ska leda Polen under första halvan av 20-talet – den sittande presidenten och tillika högernationalisten Andrzej Duda eller Warszawas liberala borgmästare Rafal Trzaskowski.

Den sittande presidenten Andrzej Duda från det nationalkonservativa PiS utmanas av det oppositionella mittenpartiet Medborgarplattformens, PO:s, kandidat Rafal Trzaskowskis.

Warszawas liberala borgmästare har haft en förhållandevis snabba uppgång i opinionsmätningarna. Han kom betydligt senare in i valrörelsen än Duda men har nu ett stöd på cirka 30 procent. Det kan jämföras med presidentens stöd på omkring 40 procent, i aktuella mätningar.

– Det har vari många ute och röstat i dag, det har varit långa köer till vallokalerna. Valdeltagandet ligger på runt 48 procent och fortsätter det så här kan det innebära rekord, säger SVT:s utrikesreporter Elin Jönsson som är på plats i Warszawa.

Upploppet till valet har handlat väldigt mycket om värderingar berättar hon.

– I slutet på valkampanjen har det kommit att handla mycket om HBTQ-frågan. Det beror på att den sittande presidenten Andrzej Duda har sagt att han tycker att EU tillsammans med hans motståndare Rafal Trzaskowski trycker på Polen vad han kallar HBTQ-ideologi, något han anser är ett större hot mot Polen än kommunismen var en gång i tiden.

Det är inte troligt att någon av dem får över 50 procent av rösterna i söndagens val, vilket krävs för att undvika en andra valomgång, skriver TT.

SVT sänder direkt med utrikesreporter Elin Jönsson på plats i Warszawa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.