Den högre alkoholhalten gäller drycker som är framställda genom jäsning och inte destillering. Det innebär att starkare öl och cider samt svaga viner kan säljas i butiker, medan så kallade ”longdrinks” inte innefattas av de nya reglerna.
Regeringens motivering till beslutet är att ”reformen kan tänkas skydda speciellt unga flickor”, vilket är baserat på ett antagande om att pojkar fördrar öl och flickor föredrar cider och longdrinks, enligt Huvudstadsbladet.
– De som är kritiska ifrågasätter varför man inte bryr sig om pojkarna. Den frågan har vi inte fått något svar på, säger Hasse Svens, utrikesreporter på SVT.
Regeringspartiet röstade mot förslaget
Den nya lagen skapade även oenighet i både oppositionen och regeringspartierna i Finland, däribland Kristdemokraterna.
– Kristdemokraterna gjorde allt för att förhala och stoppa den här lagen, men i en knapp omröstning i riksdagen så godkändes till slut de starkare dryckerna, säger Hasse Svens.
2017 beslutade Finland om att tillåta försäljning av dryck med 5,5 procent alkohol. Enligt finska statliga Institutet för hälsa och välfärd, THL, dog fler personer av alkoholrelaterade sjukdomar de kommande åren, jämfört med före lagändringen.
– Det var framför allt de personer som hade problem med alkohol som föll offer för den nya lagen då, säger Hasse Svens.
Sverige följde efter gårdsförsäljningen i Finland
Trots kritiken tror Hasse Svens att svenska regeringen, som nyligen föreslog att tillåta gårdsförsäljning av alkohol, kommer att följa utvecklingen i Finland.
– När man införde gårdsförsäljning följde den svenska regeringen med intresse hur det utvecklades här i Finland, så Sverige kommer säkert att följa det här, säger han.