Nu lämnar Storbritannien Europeiska unionen

Uppdaterad
Publicerad

Den 23 juni 2016 röstade britterna för att Storbritannien ska lämna EU. Vägen från folkomröstning till utträde har varit snårig för Storbritannien. Men när januari nu har tagit slut år 2020 har landet officiellt lämnat unionen. Något som uppmärksammas på flera håll på brittiska öarna och runt om i Europa.

Valet att lämna EU har präglat det brittiska samhället de senaste tre åren. Under dessa år har landet genomgått två allmänna val och sett två premiärministrar lämna sin post. Efter långa förhandlingar med EU och i det brittiska parlamentet är skilsmässan nu officiell, sedan midnatt mot lördag svensk tid, när januari nu övergår i februari. Det hela tog 1 318 dagar för Storbritannien och EU att reda ut utträdet.

Samtidigt hägrar nu en snårig väg för Storbritannien att förhandla fram sin framtida relation till EU. Övergångsperioden där EU-reglerna fortfarande ska gälla för britterna löper ut vid årsskiftet. Och parterna hoppas ha förhandlat klart ett avtal i oktober 2020.

Brexit

Den brittiska premiärministern Boris Johnson släppte en timme innan utträdet ett förinspelat tal till landet.

– Mitt och regeringens jobb är nu att ena det här landet, och leda oss framåt tillsammans, säger han i talet.

”Ny era”

Han förklarar också att han har förståelse för att det brittiska folket kan ha blandade känslor inför utträdet. Men underströk att han tror att utträdet kommer leda in landet i en ny era.

– Det viktigaste att säga i natt är att detta inte är slutet, utan en början, fortsätter Boris Johnson

– Nu är det dags för oss att ta våra nyvunna verktyg vi fått och släppa loss den fulla potentialen för detta briljanta land och göra livet bättre för alla i alla delar av vårt Förenade kungadöme, avslutar Boris Johnson i sitt tal.

När klockan slog 23.00 i Storbritannien utbröt stort jubel framför parlamentet i Storbritannien dit tusentals människor samlats för att fira utträdet, rapporterade SVT:s utrikesreporter Anna-Maja Persson.

Fakta: Brexit under 2020

31 januari: Storbritannien lämnar EU vid midnatt, svensk tid.

3 februari: Premiärminister Boris Johnson väntas tala om regeringens planer inför kommande handelsförhandlingar med EU.

25 februari: EU:s kvarstannande medlemsländer hoppas kunna enas om sitt förhandlingsmandat.

1 juli: Sista dag för att be om eventuell förlängning av den övergångsperiod som tar vid efter det brittiska EU-utträdet.

Oktober: Handelsförhandlingarna behöver vara klara, om de ska hinna ratificeras före årsskiftet.

31 december: Övergångsperioden löper ut.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet