Nära 51 miljoner italienare har rätt att rösta i söndagens parlamentsval. Enligt de senaste opinionsmätningarna, som på grund av landets valregler inte får publiceras senare än två veckor före valet, spås den 45-åriga Giorgia Meloni, partiledare för nationalkonservativa Italiens bröder (FDI), bli Italiens första kvinnliga premiärminister.
FDI, som i valet 2018 fick 4 procent av väljarrösterna, tros kunna kamma hem runt 24 procent – vilket är betydligt mer än allianskollegorna Lega och Silvio Berlusconis Forza Italia.
Utgången osäker
Italiens bröder kandiderar i parlamentsvalet tillsammans med Lega och Forza Italia mot en vänsterkoalition – med mitten-vänsterpartiet PD i spetsen – och Femstjärnerörelsen, som inte ingår i någon koalition.
4,7 miljoner utlandsröster har redan registrerats i parlamentsvalet – och vem som går segrande ur striden när vallokalerna stänger kl. 23 är än så länge osäkert, då 35 procent av italienarna ännu inte bestämt sig för om de överhuvudtaget ska rösta, enligt de senaste opinionsundersökningarna.
Nuvarande premiärminister i Italien är Mario Draghi.
Bakgrund: Italiens politiska läge
Sedan det italienska valet 2018 har kriser följt på varandra och landet har haft totalt tre kompromissfyllda regeringsbildningar.
Femstjärnerörelsen (M5S) blev klart största parti i valet, men hade svårt att finna samarbeten och kom i slutänden överens med ytterhögerpartiet Lega om en regeringsbildning. Den då partilöse juridikprofessorn Giuseppe Conte blev premiärminister. I regering svängde opinionen till klar fördel för Lega. När Lega hotade med att fälla Conte i augusti 2019 valde han att avgå.
M5S gick i stället samman med socialdemokratiska Demokratiska partiet (PD) och ett par mindre vänsterpartier i en ny regering, åter under Giuseppe Contes ledning. I januari 2021 ledde tvister om pandemihanteringen till att ett mindre parti drog sig ur koalitionen, varpå även den föll.
I det läget vände sig president Sergio Mattarella till en välrenommerad tjänsteman, Europeiska centralbankens (ECB) tidigare ordförande Mario Draghi, och bad honom bilda en samlingsregering. Draghi fick med sig partier från hela skalan: M5S, Lega, PD, Forza Italia, Italia Viva samt några mindre partier.
I juli i år gick M5S emot de andra regeringspartierna om ett stort pandemistödpaket, vilket ledde till att samarbetet föll och att Mario Draghi lämnade in sin avskedsansökan. Han leder ett övergångsstyre fram till nyvalet den 25 september.