Förbundskansler Angela Merkel försöker få koalitionspartierna att komma överens om en gemensam plattform. Foto: TT/Reuters

Merkel missar toppmötet – tuffa förhandlingar på hemmaplan

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Tysklands förbundskansler Angela Merkel kommer inte till toppmötet i Göteborg. I stället ska hon nu försöka jämka ihop motstridiga politiska viljor till en ny regering. Hon står inför en av sina svåraste utmaningar. Hennes fjärde och troligen sista mandatperiod står på spel.

Ingrid Thörnqvist

Utrikesredaktör

Samtalen om en ny regering har pågått bakom stängda dörrar, snart åtta veckor sedan valet. Då och då har Angela Merkel och de andra partiledarna visat sig på en balkong för att hämta andan i de tuffa sonderingssamtalen. Och ibland har någon talesperson för de fyra inblandade partierna luftat sin ångest inför mediernas mikrofoner.

Förbundskansler Angela Merkel försöker skapa en gemensam grund för en ny koalitionsregering. Foto: AFP/DPA

Gemensam plattform

Nu är man framme vid deadline. Angela Merkel måste se till att partierna med stora ideologiska skillnader kommer överens om en gemensam plattform. Därefter kan de egentliga förhandlingarna börja och en ny regering kan uppstå som en glad julklapp till de tyska väljarna.

”Jamaica”

Ordet ”Jamaica” har blivit ett av de mest använda i det tyska språket sedan valet den 24 september. Jamaicas färger svart-grönt-gult symboliserar de inblandade partiernas färger.

Merkels kristdemokratiska CDU och systerpartiet i Bayern, CSU, har svart som partifärg och leder förhandlingarna som största parti. Den gula färgen har det företagsvänliga liberala partiet FDP och grönt tillhör det minsta partiet, miljöpartiet.

Nyval enda alternativ

Angela Merkel måste lyckas. Alternativet är nyval sedan det socialdemokratiska partiet, efter en stor valförlust, tackat nej till regeringssamarbete.

Merkel och de inblandade politikerna ryser vid tanken på nyval. Väljarnas dom kan bli hård och det högernationella missnöjespartiet Alternativ för Tyskland kan få välkomna ännu större skaror av nya anhängare. 

Svika vallöften

Det är en smärtsam process att behöva kompromissa om sina hjärtefrågor och svika sina vallöften till väljarna. De stora tvistefrågorna har varit klimatpolitiken och flyktingfrågan.

De Gröna har fått tona ner tidsplanen för ett stopp av kolkraften och för förbränningsmotorer. De vill låta medlemmarna godkänna fortsatta förhandlingar under en partikonferens den 25 november.

Liberalerna har backat på vallöften om vissa skattesänkningar och euro-reformer.

Flyktingfrågan viktigast

Den stora knäckfrågan gäller flyktingpolitiken. De Gröna har envist drivit frågan om att tillåta familjeåterförening för de Syrienflyktingar som har fått tillfälliga uppehållstillstånd.

Framförallt det konservativa partiet CSU i Bayern motsätter sig kravet. CSU tappade stora skaror av väljare till det invandringskritiska partiet AFD. Alternativ för Tyskland, som blev tredje största parti efter valet med 12,6 procent av väljarstödet, har flyttat in i förbundsdagen.

Bayernval

Inom CSU pågår en ledarstrid och ett delstatsval ska hållas i Bayern om ett år. CSU har fått Merkel att motvilligt acceptera en övre gräns för hur många flyktingar och migranter som ska få komma till Tyskland i framtiden.

Angela Merkels förmåga och erfarenhet att förhandla och balansera motstridiga viljor är omvittnad. Men motståndet är tufft från alla håll, även inom hennes eget parti. Hon kommer att få räkna med att fler interna utmanare kommer att vilja bli hennes efterträdare under den kommande mandatperioden.

Tvingas avgå?

Om förhandlingarna lyckas kan den färgglada Jamaica-koalitionen bli en dynamisk nystart för Merkels fjärde period vid makten. Men om regeringen spricker kommer hennes förmåga att ifrågasättas och hon kan tvingas att avgå i förtid.

Resultat efter valet till förbundsdagen i Tyskland den 24 september 2017. Foto: SVT Design

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Val i Tyskland 2017

Mer i ämnet