Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s korrespondent har besökt Nykarleby i Finland, där en stor del av landets pälsfarmer finns. Foto: Liselotte Lindström/SVT

Nu testas alla Finlands pälsfarmar i jakt på fågelinfluensa

Publicerad

I Finland har fågelinfluensa konstaterats på ett tiotal pälsfarmar.

Skräckscenariot är att en ny pandemi startar i finländska Österbotten och myndigheterna testar nu alla landets farmar.

I somras dog horder av fåglar i fågelinfluensa och nu har viruset smittat pälsdjur på 30 av Finlands omkring 400 pälsfarmer. Cirka 250 000 djur har avlivats, och nu utför myndigheterna test på samtliga farmar i landet.

– Risken är att om fågelinfluensan snurrar omkring på pälsfarmarna, och så kommer samtidigt människans säsongsinfluensavirus. Då kan de här två influensavirusen gå ihop och skapa ett nytt virus som kan vara betydligt värre än de ursprungliga, säger Tuija Gadd, professor på finska Livsmedelsverket.

Medborgarförslag om förbud

Och utbrottet av fågelinfluensan har satt fart på debatten om pälsfarmarnas framtid. På bara en dag samlade ett medborgarinitiativ om att förbjuda pälsfarmar in över 70 000 namnunderskrifter, och det måste tas upp i riksdagen.

– Det har ju kommit med flyttfåglar, på det sättet känner vi oss lite oskyldigt anklagade, säger Markus Sjöholm som driver en pälsfarm i Nykarleby.

Markus Sjöholm har vidtagit flera åtgärder för att fågelinfluensan inte ska komma in på farmen – se mer i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.