”Situationen är svår här”, säger Faisal Momand (t.h). Foto: Fanny Härgestam

Här lever flyktingarna på gatan i Paris

Uppdaterad
Publicerad

I veckan presenterar Frankrikes regering en ny asyllag som sedan månader har skapat debatt. Flera hjälporganisationer anklagar president Emmanuel Macron och regeringen för att föreslå en “repressiv” flyktingpolitik och för att inte få till ett organiserat flyktingmottagande i ett läge som är akut. Mitt i Paris lever mängder av flyktingar ute på gatorna under asylprocessen.

Zaker Hussein för handen till pannan och skakar på huvudet.

– Jag har spänningar i huvudet när jag tänker på situationen där hemma, och nu detta, säger han och sveper med handen mot gatan.

Flyktingkrisen i Europa

Han har flytt från Pakistan, där talibanerna förstört hans hus och dödat hans familj. Kvar där finns hans fru och hans nio månader gamla dotter.

”Många har fått köldskador”

Under full vinter och nollgradiga temperaturer lever Zaker Hussein likt cirka tusen andra flyktingar på Paris gator.

– Vissa är på genomresa och andra vill söka asyl. Men i dagsläget har inte staten tillräckligt med boenden eller hygienutrymmen. Det center som finns är fullt och därför hamnar människor på gatan, säger Louis Barda, koordinatör för hjälporganisationen Medecins du Monde.

De har en mobil läkarklinik som tre eftermiddagar i veckan tar emot flyktingar.

– Många som kommer till oss nu under vintern har fått köldskador i händerna av att leva utomhus.

Zaker Hussein hoppas få asyl här, men väntan kan bli lång. Över hundra tusen personer sökte asyl i Frankrike förra året, en ökning med 17 procent jämfört med föregående år.

Polisen driver bort flyktingar

Förra sommaren höll den då nytillträdde presidenten Emmanuel Macron ett tal om att ingen flykting längre skulle bo på gatan i slutet av året. Som presidentkandidat har han även hyllat Tysklands generösa flyktingmottagande. Och framsteg har gjorts -  flera nya mottagningscenter har öppnat i Parisregionen sedan det stora flyktinglägret i den nordliga staden Calais stängde hösten 2016 och många strömmade hit.

Men sovplatserna är alldeles för få.

– Vi märker en trötthet bland många flyktingar som sover dåligt på gatan och som hela tiden måste vara på sin vakt.

För att undvika att större spontana tältläger bildas genomför polisen regelbundet räder och driver bort flyktingar.

Kritiseras för hårdförhet

President Macron och regeringen, under ledning av inrikesminister Gérard Collomb, har under arbetet med den nya asyllagen kritiserats av civilsamhället för att vara alltför hårdföra.

Enligt lagförslaget ska asylprocessen snabbas på. De som uppfyller asylkraven ska snabbare få positivt besked, medan de som får avslag snabbare ska tvingas lämna Frankrike.

”Macron kanske gör rätt”

Men långt ifrån alla fransmän är helt emot den nya hårdare linjen.

– Naturligtvis måste vi ta emot människor men om vi inte klarar att ta emot dem väl kanske Macron gör rätt i att begränsa antalet och satsa ordentligt på dem? säger den 25-åriga klädförsäljaren Antoine Arthus som sitter på en kaféterrass och dricker kaffe i Paris trendiga kvarter Canal Saint Martin.

Några hundra meter därifrån sitter Faisal Momand från Afghanistan med sina vänner på marken framför sitt tält och äter spaghetti och köttfärssås ur en plastskål. Solen skiner för första gången efter flera dagars snöoväder.

– De boende i kvarteret kommer ner med mat. Men situationen är svår här. Förra veckan var jag sjuk men kunde inte få någon hjälp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingkrisen i Europa

Mer i ämnet