Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilder från när gasledningen lades ner i Östersjön. Foto: Yle/arkivbild

Ny gasläcka i Östersjön – utreds av finländsk militär

Uppdaterad
Publicerad

En skada har upptäckts på en gasledning mellan Finland och Estland – nu har finländsk polis inlett en förundersökning om grovt sabotage.

Enligt landets presidentkansli har skadorna orsakats av ”yttre påverkan”. Även en telekommunikationskabel har drabbats.

Balticconnector är en gasledning som förbinder det finländska gasnätet med kontinenten. Röret går från Ingå i Finland till Paldiski i Estland.

– Vi noterade att trycket sjönk plötsligt under natten till i söndags i ledningen och ganska snabbt kunde vi minimera gasläckan. Men för närvarande kan vi konstatera att det finns ett brott på ledningen, säger Janne Grönlund, chef på den finländska gasoperatören Gasgrid.

Säkerhetspolis inkopplad

Den finländska motsvarigheten till svenska Säkerhetspolisen, Skyddspolisen, samt den finländska gränsbevakningen uppger båda för SVT Nyheter att man kopplats in i ärendet. En förundersökning om grovt sabotage har inletts.

Balticconnector går mellan Paldiski i Estland och Ingå i Finland och ses som en viktig gasledning som förbinder Finland med kontinenten. Foto: Eva Eliasson, SVT Grafik

Under dagen har flera finländska fartyg observerats i närheten av ledningen, däribland minst ett militärt patrullfartyg. Enligt SVT Nyheters uppgifter bistår finländska marinen polisiära myndigheter med utredning av läckan.

Möjligt sabotage

Enligt gassäkerhetsexperten Gustav Boëthius är det mest sannolika att gasledningen utsatts för sabotage.

– När en sådan här sak händer är det sannolikt sabotage. Det är enormt ovanligt med problem på sjöledningar och de få gånger det har hänt något så har det varit sabotage, exempelvis Nordstream.

Finlands statsminister Petteri Orpo uppger på en pressträff att det är för tidigt att spekulera om vem eller vad som kan ha orsakat gasläckaget, men att fallet undersöks.

– Det är viktigt att fallet undersöks ordentligt och att man inte drar förhastade slutsatser, säger han.

Följer utvecklingen

Finlands president Sauli Niinistö uppger i ett pressmeddelande att statsförvaltningen tagit kontakt med Nato som erbjudit sig att bidra med undersökningar. Även svenska Försvarsmakten står i kontakt med finländska motsvarigheter.

Enligt Gasgrid kan gasledningen Balticconnector komma att vara ur funktion i flera månader, men bedömningen är att tillgången på gas i Finland ändå är god tack vare att landet har en terminal för marin transport av naturgas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.