Ny isländsk lag ska utjämna lönegapet

Uppdaterad
Publicerad

Island är världens mest jämställda land, enligt en sammanställning av Världsekonomiskt forum (WEF) i höstas, men regeringen anser att det finns mer att göra. Därför har de lagt fram ett lagförslag som ska tvinga företag att bevisa att de inte lönediskriminerar.

Avsikten med lagen är att helt utjämna löneskillnaderna mellan män och kvinnor till år 2022. Trots WEF-rankningen är lönegapet mellan isländska kvinnor och män i dagsläget 17 procent.

Stöds av både regering och opposition

Lagen, som stöds av både koalitionsregeringen och oppositionen, ska gälla företag med mer än 25 anställda. Företagen ska tvingas skaffa en certifiering som bevisar att de betalar lika lön för lika arbete, och de företag som inte möter kraven riskerar böter.

Utöver könsaspekten innefattar lagen även diskriminering på grund av ras, religion, sexualitet, funktionshinder.

– Det är dags att vi gör något radikalt åt den här frågan. Jämlika rättigheter är mänskliga rättigheter, säger Islands social- och jämlikhetsminister Thorsteinn Viglundsson.

Förväntas träda i kraft 2020

– Vi behöver säkerställa att män och kvinnor får samma möjligheter på arbetsplatsen. Det är vårt ansvar att ta till alla medel för att åstadkomma detta, säger Viglundsson.

Lagförslaget förväntas bli godkänt i alltinget med regeringens och oppositionens stöd, och regeringen hoppas att den träder i kraft år 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.