Hotellindustrins branschorganisation kritiserar nya lagen Foto: JUANJO MARTIN

Ny lag i Spanien tvingar turister att uppge personlig information

Publicerad

Spanien är ett av svenskarnas favoritresmål och varje år besöker runt 2 miljoner svenskar landet för att ta del av det varma vädret.

Men med en ny spansk lag som syftar till att förbättra säkerheten måste man nu som turist uppge personlig information när man hyr bil eller checkar in på sitt boende.

Lagen träder i kraft den andra december och kräver att turister över 14 år uppger personlig information som fullständigt namn, kön, nationalitet, passnummer, födelsedatum, hemadress, telefonnummer och mailadress varje gång man ska checka in i ett nytt boende eller hyra en bil.

Den här typen av uppgifter kräver redan hotell av sina gäster, men regeringen vill även att andra boendeformer som Airbnb gör likadant.

Vill garantera medborgarnas säkerhet

Bakgrunden till den nya lagen är enligt Secretaria de Estado de Seguridad (statssekretariatet för säkerhet) att det finns oro kring medborgarnas säkerhet.

”De största attackerna mot den allmänna säkerheten utförs av både terroristaktiviteter och organiserad brottslighet, i båda fallen med en tydlig transnationell karaktär”, skriver regeringen enligt The Independent.

Regeringen menar att det i stor grad är utländska medborgare som ligger bakom den här typen av brott. De vill därför försvåra möjligheterna att befinna sig i landet under radarn och istället hålla koll på vem som bor var och jämföra personuppgifter med databaser över ”personer av intresse”.

Enligt regeringen är de nya reglerna nödvändiga ”för att garantera medborgarnas säkerhet”.

Nya lagen oroar hotellbranschen

Enligt hotellindustrins branschorganisation CEHAT riskerar lagen att ”allvarligt äventyra sektorns överlevnad”.

De menar lagen kommer tvinga både turister och spanska medborgare att hantera ”komplexa och tråkiga administrativa förfaranden, vilket äventyrar deras boendeupplevelser”. CEHAT hävdar även att hotellägare kommer tvingas följa ”förvirrande och oproportionerliga regler” som går emot andra europeiska direktiv om dataskydd och betalningssystem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.