Stefan Åsberg om Hunter Bidens rättegång.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Allvarlig påföljd om han döms” – Hör SVT:s utrikesreporter Stefan Åsberg om presidentsonen som nu åtalas för skattebrott. Foto: SVT Morgonstudion/TT/Susan Walsh

Ny rättegång mot Hunter Biden inleds

Publicerad

Presidentsonen Hunter Biden är misstänkt för skattebrott – enligt åtalet har han fuskat med deklarationen och låtit bli att betala över en miljon dollar i skatt.

Under torsdagen inleds rättegången.

Så sent som i juni dömdes presidentsonen för vapenbrott på tre punkter.

I samband med att han köpte en revolver 2018 ljög han om sitt drogmissbruk. Som bevisning har hans egna memoarer använts. Bland bevisningen fanns Hunter Bidens egna memoarer.

Åtalad för skattebrott

Rättegången som inleds under torsdagen gäller skattebrott mellan 2016 och 2019.

– Han har under den här perioden delvis eller inte överhuvudtaget deklarerat. Och i de fall han har deklarerat har han delvis lämnat ogiltiga uppgifter, säger Stefan Åsberg, SVT:s utrikesreporter.

Hunter Bidens försvar motsätter sig inte anklagelserna i sig, men säger att det aldrig fanns något uppsåt och att han därför ska anses som oskyldig.

– Man hävdar att det varit en del av hans drogberoende att han inte varit förmögen att sköta sin ekonomi, säger Stefan Åsberg.

Använts av Trump

Under rättsprocessen har Hunter Bidens koppling till USA:s president och Demokraterna använts av Trump-lägret. När Joe Biden nu inte längre är presidentkandidat tror Stefan Åsberg att sprängkraften är mindre.

– Dessutom öppnar det återigen för Kamala Harris att attackera Trump för de brott han dömdes för i våras.

Rättegången inleds med att juryn ska utses. På måndag drar sedan förhandlingarna igång på riktigt.

– Det intressanta nu är om Hunter Biden kommer att vittna, det gjorde han inte under vårens rättegång, säger Stefan Åsberg.

Om Hunter Biden döms riskerar han ett långt fängelsestraff.

Joe Biden har tidigare sagt att han inte kommer att benåda sin son, men att familjen står bakom honom som person.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.