Foto: Czarek Sokolowski/TT/AP

Ny retorik när Polen går mot striktare abortförbud

Uppdaterad
Publicerad

Återigen samlar abortfrågan till stora protester i Polen, främst bland anhängare för fri abort men också bland polacker som stödjer en ytterligare skärpning av landets abortförbud. Den här gången är dock retoriken en annan, säger Elżbieta Korolczuk som är docent i sociologi vid Södertörns högskola.

De som vill se hårdare abortförbud har numera tonat ned de religiösa argumenten, säger Elzbieta Korolczuk. Hon jämför retoriken med när Polen införde abortförbud 1993 men även 2016. Då försökte regeringspartiet, Lag och rättvisa, ta bort möjligheten till abort även vid de fall då fostret konstaterats ha allvarliga skador.

– Anti-abort-aktivister försöker föra fram att abort är skadligt för kvinnan. De påstår att kvinnor som genomför en abort kan drabbas av ”abortsyndrom”, något som inte har stöd i vetenskapen.

Likställs med funktionshindrade

Elżbieta Korolczuks forskning handlar bland annat om sociala rörelser och reproduktionspolitik. Hon beskriver sig som en kvinnorättskämpe och har deltagit på protester för fri abort.

– En annan strategi som används nu är att skadade foster likställs med funktionshindrade personer så att de kan ses som en minoritetsgrupp och skyddas av staten.

Författningsdomstol sa nej till undantag

Protesterna i Polen tog fart i förra veckan när den polska författningsdomstolen konstaterat att abort vid allvarliga fosterskador strider mot den polska konstitutionen. Redan dagen efter domstolens utslag kom rapporter om att gravida kvinnor nekats i dörren trots att de har papper på allvarliga fosterskador, skriver tidningen Gazeta Wyborcza.

I Polen är det endast tillåtet med abort vid fara för kvinnans hälsa, vid incest eller våldtäkt samt om fostret har allvarliga skador. Enligt statistik från polska hälsomyndigheten utfördes 1 110 legala aborter i Polen under 2019. Nästan alla aborter, 98 procent, utfördes på grund av fosterskador.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.