Den nya studien visar missnöje med den politiska utvecklingen i sydöstra Europa och på Balkan. Bilden visar protester i Albanien den 29 mars 2019, då demonstranter krävde regeringens avgång. Foto: AP/Hektor Pustina

Unga på Balkan positiva till EU och starka ledare

Publicerad

EU-medlemskapet är vägen till välstånd. Det anser unga människor i de fattigaste delarna av Europa enligt ny internationell forskning. Många av de tillfrågade vill ha starka ledare som kan ge ökad social trygghet.

Stödet för EU är störst i de länder i sydöstra Europa där utvecklingen gått långsamt, som Albanien, Kosovo och Bosnien-Hercegovina.

En majoritet av de unga som medverkat i studien är besvikna på sina egna regeringar. Forskarna har undersökt attityder hos människor mellan 14 och 29 år på uppdrag av Friedrich-Ebert-Stiftung, en tysk stiftelse som står socialdemokratin nära.

EU-valet 2019

Unga i Serbien minst EU-positiva

Även i medlemsländer som Rumänien och Bulgarien är entusiasmen stor för Europeiska unionen. Där vill över 80 procent av de svarande att deras länder stannar kvar i EU.

Undantaget är Serbien där bara drygt hälften av de tillfrågade är positiva till EU.

– Många i vår studie vill kunna ha en nationalistisk identitet i sitt eget land och samtidigt en EU-identitet, säger Mirna Jusic, vid forskningscentret Analitika i Sarajevo.

Hon och de andra forskarna bakom rapporten har kunnat konstatera att de flesta tillfrågade vill ha större social trygghet, ökad välfärd och sysselsättning. Ämnen som klimat och flyktinginvandring ligger inte lika högt på intresselistan.

Mirna Jusic har arbetat med ungdomsrapporten om EU. Hon är knuten till Analitika, ett center för social research i Sarajevo. Foto: Privat

Många är positivt inställda till ett auktoritärt politiskt ledarskap men vill inte själva engagera sig politiskt.

– Det är inte förvånande att många unga önskar en stark stat som kan skapa rättvisare system för utbildning och ökad social trygghet, säger Mirna Jusic till SVT Nyheter.

Anpassning tilll korruptionen

Enligt rapporten ser unga i länderna på västra Balkan kritiskt på hbtq-rättigheter och fri abort, och har en tolerant inställning till skattebedrägerier och mutor. Anledningen tros vara att den utbredda korruptionen lett till en anpassning till rådande förhållanden.

I Bosnien-Hercegovina är arbetslösheten bland unga så hög som 54 procent, och i den regionen ser många unga utvandring som en väg mot utveckling och välstånd. I Rumänien, Bulgarien, Kroatien och Slovenien har intresset för emigration svalnat, enligt forskningsrapporten.

Fakta: Så gjordes undersökningen

10 000 ungdomar har intervjuats av tre forskare på uppdrag av Friedrich-Ebert-Stiftung. Hela rapporten hittar du här.

De personer som tillfrågats är mellan 14 och 29 år och bor  i Albanien, Bosnien-Hercegovina, Bulgarien, Kroatien, Kosovo, Makedonien, Montenegro, Rumänien, Serbien och Slovenien.

Uppgifterna samlades in 2018 genom ett standardiserat formulär med frågor om önskemål, värderingar och erfarenheter inom olika delar av livet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019

Mer i ämnet