Israeliska medier rapporterade på fredagen att premiärminister Benjamin Netanyahu givit klartecken till att bygga 3.000 bostäder i östra Jerusalem och på Västbanken.
USA kritiskt till beslutet
USA kritiserade på fredagen det israeliska beslutet.
USA kallade – med en term amerikanerna brukar använda i sammanhanget- beslutet ”kontraproduktivt”.
Nationella säkerhetsrådets talesman Tommy Vietor upprepade USA:s motstånd mot utbyggnadsplaner i Östra Jerusalem och sade att de ”gör det svårare att återuppta direkta förhandlingar eller uppnå en tvåstatslösning”.
Kan dela palestinskt territorium
Enligt tidningen Haaretz källor kommer byggen att ske i det känsliga område som kallas E1 och ligger mellan Jerusalem och Västbankens största bosättning Maale Adumim. Om det visar sig vara riktigt kan dessa nybyggen effektivt dela det palestinska territoriet i två delar och göra det svårare för en framtida palestinsk regering att kontrollera sitt område.
Beslutet om nybyggen ses som ett svar på att FN:s generalförsamling natten till fredagen svensk tid röstade för att ge Palestina status som observatörsnation i FN – något Israel och USA är mycket kritiska till.
”FN belönade terror”, löd rubriken i tidningen Ha Yom, som öppet stödjer Netanyahu.
En av tidningen Yediot Ahronots kommentatorer var i stället kritisk till den gängse israeliska uppfattningen att FN-resolutionen bara är av ondo.
”Kan ge nystart”
”Resolutionen är inte Israelfientlig. Den ses bara som sådan av israeler som motsätter sig tanken på två stater. I själva verket kan resolutionen tjäna till att dra upp fredsprocessen ur gyttjan. En nystart i förhandlingarna, men denna gång mellan två stater och inte mellan en ockuperande nation och ett nationellt område som lever under ockupation”, skrev Sever Plocker.
-I stället för att få med sig världen på Israels sida står nu världen på palestiniernas sida. Det är resultatet av den felslagna politiken, Netanyahu-regeringens fyra år av politisk rundgång, kommenterade mittenpolitikern och tidigare utrikesministern Tzipi Livni som i förra veckan gjorde comeback i politiken.
Sverige och 137 andra länder röstade för att höja Palestinas FN-status. Bara nio medlemsländer röstade mot resolutionen, medan 41 avstod från att rösta.
Det starka stödet var en diplomatisk seger för palestiniernas president Mahmud Abbas och en svidande motgång för USA och Israel, som bara fick med sig Tjeckien, Kanada, Panama och några små Stillahavsstater.