Illustrationsbild. Foto: TT

Nya dödsfall i Norge – utreder koppling till Astravaccin

Publicerad

Ytterligare två personer i Norge har avlidit med blodproppar sedan de vaccinerats med Astra Zenecas vaccin mot covid-19.

En av dem arbetade inom vårdsektorn, enligt uppgifter till NTB.

Uppgifterna om de nya dödsfallen kommer från norska läkemedelsverket (Legemiddelverket). Myndigheten skriver i ett pressmeddelande att den ”inte kan utesluta att dessa händelser kan ha ett samband med Astra Zenecas vaccin”.

-Man vet en hel del om vad som har hänt, men det är flera undersökningar som måste genomföras, säger Steinar Madsen, enhetschef vid Legemiddelverket till NRK.

De som avled var yngre än 55 år.

-Jag tycker att det är väldigt sorgligt, det är tragiska dödsfall, säger Madsen.

Nyhetsbyrån NTB erfar att en av de två som nu har avlidit arbetade inom vårdsektorn.

Pausat vaccineringen

Tidigare i veckan avled en person i Norge av samma orsaker. Norge har pausat vaccineringen med Astra Zenecas vaccin i väntan på att händelserna utreds.

-Oslo universitetssjukhus har gjort en enorm ansträngning för att undersöka vad som har hänt, och forskning genomförs också i andra länder. Det finns nu betydligt fler fall av detta i Europa, säger Madsen till NRK.

En kvinna i 60-årsåldern avled i Lund i slutet av februari drygt en vecka efter det att hon vaccinerats med Astra Zenecas vaccin. Kvinnan drabbades av blodproppar och större blödningar, enligt svenska Läkemedelsverket som utreder händelsen.

EMA ger grönt ljus

Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) har undersökt om de rapporterade hälsoproblemen med Astras vaccin rör sig om verkliga biverkningar eller rena tillfälligheter. Man har inte funnit något orsakssamband och betraktar vaccinet som säkert.

Trots det ligger Sveriges tillfälliga stopp fortsatt kvar innan nya besked kan lämnas i nästa vecka. Stoppet beslutades den 16 mars.

Rättad: I en tidigare version fanns en felaktig uppgift om de avlidnas anställning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.