I april 2019 greps datasäkerhetsexperten Ola Bini på en flygplats i huvudstaden Quito, anklagad för dataintrång mot det statliga telekombolaget CNT.
Samma dag greps Wikileaks-grundaren Julian Assange i Storbritannien och åklagare använde bland annat det faktum att Assange och Bini var bekanta som bevis mot svensken.
För exakt ett år sedan föll till slut en friande dom, men den överklagades omgående. Det innebar att restriktionerna mot honom stod kvar och att han inte tilläts lämna landet.
Nu har han återigen fått en kallelse till förhandlingar gällande den överklagande domen.
En vecka på sig att förbereda
Bini och hans advokater har drygt en vecka på sig att förbereda sig inför förhandlingarna som väntas inledas den 8 februari.
– Det är oroande att det är så kort tid. Det känns som att det finns ett politiskt beslut där. Men man måste naturligtvis vara hoppfull, säger Ola Bini till SVT.
– Om man tittar på fakta finns det ingen grund för anklagelserna mot mig. Jag hoppas att domarna kommer att se det.
Lever i ett rättsligt limbo
Sedan Bini greps har han levt i ett rättsligt limbo med utdragna rättegångsprocesser och frusna bankkonton.
– Jag har försökt leva ett normalt liv. Men jag måste infinna mig hos Åklagarmyndigheten varje vecka för att bevisa att jag inte har flytt, säger han.
Om dagarna jobbar han med en icke vinstdrivande organisation med fokus på digitala rättigheter.
– Jag försöker jobba som vanligt, och göra det jag kan. Det tråkiga är att jag saknar min familj. Jag får inte resa, och det är inte så lätt att åka till Ecuador och hälsa på.
”Kommer att överklaga”
Hur länge de nya förhandlingarna kommer att pågå är oklart.
– Om det skulle bli en fällande dom, vilket vore väldigt konstigt med tanke på all bevisföring, måste vi överklaga till högsta domstolen här i Ecuador.
Hör Ola Bini berätta i videon ovan om livet i Ecuador i väntan på en dom.