En palestinsk ungdom springer ifrån bulldozer i byn Kobar, i närheten av Ramallah på Västbanken. Foto: TT

Nya sammandrabbningar på Västbanken – FN håller extrainsatt möte

Uppdaterad
Publicerad

Palestinier och israelisk polis har åter drabbat samman i Jerusalem och i flera områden på den ockuperade Västbanken. Nu kräver Sverige, Egypten och Frankrike ett akutinsatt möte i FN:s säkerhetsråd – för att diskutera situationen.

Säkerhetsrådet kommer att mötas på måndag för att diskutera den senaste dagarnas våldsamheter mellan israeler och palestinier. Mötet sker efter en begäran från bland annat Sverige, rapporterar Reuters.

”Sverige, Frankrike & Egypten begär #UNSC att skyndsamt samtala om hur vi kan stöda uppmaningar om nedtrappning i #Jerusalem”, skriver Carl Skau, ambassadör och biträdande representant i säkerhetsrådet, på Twitter.

”Väldigt farlig situation”

– Det har ju varit en eskalering de senaste dagarna och det är en väldigt farlig situation, både politiskt och religiöst känslig. I första hand handlar det om att skicka en signal till parterna, säger Carl Skau, ambassadör och biträdande svensk representant i säkerhetsrådet, till TT.

Det centrala är att få parterna till en dialog om hur man löser situationen kring Tempelberget, fortsätter han.

– Det skulle kunna förhoppningsvis kunna lugna de väldigt upprörda känslor som finns. På måndagens möte deltar generalsekreterarens särskilda representant för Israel-Palestinakonflikten och kommer där att lägga fram förslag kring hur FN kan bidra till en nedtrappning, säger Carl Skau.

Palestinsk man skjuten i bröstet

Under lördagskvällen fortsatte sammandrabbningar mellan palestinier och israeliska säkerhetsstyrkor. I klippet ovan i artikeln syns hur människor åter drabbar samman nedanför Tempelberget i Jerusalem.

Det upptrappade våldet ledde till en 17-årig palestinsk pojkes död på lördagen. Han avled på sjukhus efter att ha skjutits i bröstet i al-Azarya, öster om Jerusalem, enligt palestinska Röda halvmånen. I Abu Dis dödades en 18-årig palestinier när en brandbomb exploderade, när han skulle kasta den mot israeliska säkerhetsstyrkor, uppger de palestinska hälsovårdsmyndigheterna enligt nyhetsbyrån AFP.

Ytterligare en palestinier skadades lätt efter att ha träffats av en gummimantlad kula i byn Kobar – den by där en palestinier som på fredagen högg ihjäl tre människor i en israelisk familjs hem bodde, rapporterar den israeliska tidningen Haaretz.

LÄS MER: Palestinas president: ”Vi bryter all kontakt med Israel”

Förövarens far säger att han tror att morden på bosättarna genomfördes för att hämnas dödade palestinier och i ilska över de kontroversiella säkerhetsregler som Israel infört på Tempelberget i Jerusalem. På lördagsmorgonen sökte israeliska soldater igenom gärningsmannens hem i byn Kobar och grep en av hans bröder. Militären meddelar även att man synat huset för att förbereda rivning av det, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Fler soldater

Den israeliska militären har fyllt på med ytterligare soldater på Västbanken efter fredagens omfattande protester, då tre palestinier sköts till döds.

LÄS MER: Tre palestinier dödade av israeliska säkerhetsstyrkor

Michael Oren, biträdande minister i den israeliska regeringen, beskyller både Hamas, som styr i Gaza, och den palestinske presidenten Mahmud Abbas rörelse Fatah, som styr på Västbanken, för att uppvigla till våld. Men Abbas avfärdar anklagelserna och lyfter fram Israels ockupation som roten till de starka spänningarna, skriver AP.

Stängdes av

I ett tal på fredagen meddelade Abbas att alla officiella kontakter med Israel tills vidare bryts med anledning av de nya säkerhetsreglerna vid Tempelberget.

LÄS MER: Experten: Palestina går ut hårdare än vi är vana vid

Inför fredagsbönen hade hela Jerusalems gamla stad stängts av för män under 50 års ålder. Tusentals muslimer bad i stället utanför murarna och efter bönen bröt oroligheter ut. Läget var redan spänt sedan israeliska myndigheter i förra veckan satte upp metalldetektorer för bedjande till al-Aqsa- och Klippmoskén på Tempelberget. Det motiverades med säkerhetsskäl sedan tre arabiska israeler skjutit ihjäl två israeliska gränspoliser och försökt gömma sig i området.

På lördagskvällen meddelades dock i israelisk tv att metalldetektorerna under natten mot söndag kommer att ersättas, med fortsatt begränsade ingångar, där säkerhetsstyrkor kommer att undersöka vad man kallar ”misstänkta personer” med handhållna detektorer. Det rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Många skottskadade

Enligt palestinska Röda halvmånen skadades över 300 människor i fredagens våldsamma sammandrabbningar med polisen. Majoriteten vårdades efter att ha utsatts för tårgas. Men 38 personer skottskadades i Jerusalem, både av vanlig ammunition och av gummimantlade kulor. Ytterligare 66 personer skottskadades på Västbanken, även där av både gummimantlade kulor och vanlig ammunition, enligt Röda halvmånen, skriver den israeliska tidningen Haaretz. Minst fyra poliser skadades.

LÄS MER: Två poliser ihjälskjutna i Jerusalem

Arabförbundets generalsekreterare Ahmad Abu al-Ghayt fördömer vad han kallar Israels ”hejdlösa våld” mot palestinier. Och Mahmud Afifi, talesperson för Arabförbundet varnar för att oroligheterna kan eskalera.

– De nuvarande spänningarna öppnar upp för ytterligare upptrappningar med en växande palestinsk, arabisk och muslimsk ilska över våldet och de nya åtgärder som vidtagits av de israeliska myndigheterna, säger Afifi enligt Reuters.

Fakta: Jerusalem

Israel ockuperade den östra delen av Jerusalem under sexdagarskriget 1967.

Den israeliska regeringen betecknar staden som sin ”eviga och odelbara huvudstad”. 1980 antog Israel en lag om att utsträcka israelisk lag till att omfatta även Östra Jerusalem, men anspråket har inte erkänts internationellt.

Jerusalems gamla stad rymmer flera platser av stor religiös betydelse för judar, muslimer och kristna, som al-Aqsamoskén, Klippdomen, Tempelberget, Klagomuren och Heliga gravens kyrka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.