Stridsvagnar i Peking, dagen efter massakern. Arkivbild. Foto: TT

Nya uppgifter om massakern på Himmelska fridens torg

Uppdaterad
Publicerad

Hur många som miste livet i massakern på Himmelska fridens torg 1989 har aldrig riktigt slagits fast. I nyligen offentliggjorda brittiska diplomattelegram bedöms minst 10.000 människor ha dödats.

Uppskattningen av hur många som dödades är gjord den 5 juni 1989, bara ett dygn efter massakern. Siffran ligger långt över andra bedömningar som gjorts.

”Minst 10.000 civila uppskattas vara döda”, skriver den dåvarande brittiska ambassadören Alan Donald i telegrammet.

Han nämner fruktansvärda detaljer om våldet som inleddes natten till den 4 juni, när militären gick in för att slå ned studentledda protester som pågått i sju veckor.

Militären ”öppnade eld mot folkmassan (både civila och soldater)” innan de körde över människor med stridsvagnar, skriver ambassadören, och refererar till en källa med nära kontakter i den kinesiska regeringen.

Förbjudet ämne

När militären anlände till torget fick studenterna höra att de hade en timme på sig att lämna platsen, men efter fem minuter började stridsvagnarna gå till attack, skriver Donald. Människor kördes ihjäl och stridsvagnarna körde fram och tillbaka över kropparna, och kvarlevorna spolades ner i gatubrunnar.

”Fyra skadade kvinnliga studenter bad för sina liv, men dödades med bajonetter”, skriver Donald.

I slutet av juni 1989 sade den kinesiska regeringen att omkring 200 civila hade dödats när ”kontrarevolutionära upplopp” stoppats. Nära tre decennier senare är det förbjudet att ta upp ämnet i Kina. Massakern får inte nämnas i skolböcker och medier.

”Trovärdig siffra”

Inga reaktioner syntes på kinesiska sociala medier efter att den brittiska diplomatrapporten blivit offentlig. En armé av statliga censurarbetare arbetar med att förhindra att massakern tas upp på nätet.

Experter säger till AFP att 10.000 döda är en trovärdig siffra. Enligt Kina-forskaren Jean-Pierre Cabestan har liknande uppskattningar setts i nyligen offentliggjorda amerikanska dokument.

Den tidigare studentledaren Feng Congde noterar dock att Donald även skickade andra telegram tre veckor senare och då uppskattade dödssiffran till mellan 2.700 och 3.400. Det stämmer överens med vad det kinesiska Röda Korset uppgav efter massakern, och vad studentorganisationer rapporterade baserat på sjukhusuppgifter.

Fakta: Demokratiprotesterna i Kina 1989

Tillslaget vid Himmelska fridens torg den 4 juni 1989 föregicks av omfattande ungdomsprotester i Peking våren 1989, den så kallade '89 Demokrati-rörelsen.

Demonstranterna blev kvar i veckor och fick stöd av en ökande folkmassa i sina krav på demokrati. Som mest samlades omkring en miljon människor i Peking. I mitten av maj hade protesterna spridit sig till 400 städer i Kina.

Den 20 maj infördes undantagstillstånd och 300.000 militärer sattes in i Peking.

Natten till den 4 juni rullade stridsvagnar mot centrum och slog till mot demonstranterna vid Himmelska fridens torg. Antalet som dog till följd av tillslaget är okänt, men tusentals tros ha dödats eller skadats.

Källa: Nationalencyklopedin (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.