Bild publicerad av NASA den 10 November 2016 visar sprickbildningen i Larsen C.

Nytt ofantligt isberg på gång i Antarktis

Uppdaterad
Publicerad

Ett isberg större än Gotland och Öland ihop är på väg att födas i Antarktis. Den enorma ismassan tros slita sig från glaciärisen inom några månader.

Det geografiska dramat utspelar sig på Larsens shelfis vid Antarktiska halvön, den nordligaste och mest utsatta delen av kontinenten som sträcker sig upp mot Sydamerika.

Larsens shelfis var uppdelad i tre delar, A, B och C. Larsen A och en mindre del av Larsen B bröts sönder 1995. Större delen av Larsen B följde efter 2002 och resten slet sig loss 2015.

Nu är det strax dags för en jättedel av Larsen C – som blir ett av världens hittills tio största isberg.

Snabb spricka

På senare år har forskarna med stor oro iakttagit hur snabbt Larsen C-sprickan växt. I december accelererade takten och på bara några veckor sprack ytterligare 18 kilometer upp.

En cirka 350 meter tjock och runt 5.000 kvadratkilometer stor flytande ishylla ”hänger sig” nu fast med i sammanhanget futtiga 20 kilometer.

– Det skulle förvåna mig om den inte bryter sig loss inom de närmaste månaderna, säger professor Adrian Luckman vid universitetet i Swansea.

Kan ha skyndats på

Det nya megaisberget blir alltså större än Gotland (3.140 kvadratkilometer) och Öland (1.341 kvadratkilometer) tillsammans. Hur länge det kan hålla ihop efter den så kallade kalvningen är oklart. Larsen B bröts sönder till tusentals mindre isberg som flöt ut i oceanen.

Enligt forskarna handlar detta om en geografisk snarare än klimatologisk process. Sprickan har funnits i årtionden. Möjligen har den globala uppvärmningen påskyndat sprickbildningen, men sambandet är inte bevisat.

Skulle hela Larsen C kollapsa finns risk för att ökad höjning av havsnivåerna. Shelfisarna fungerar som bromsklossar för inlandsisen. Utan shelfis kan glaciärerna snabbare nå havet och brytas ned.

Isarna i Antarktis

Inlandsisen i Antarktis täcker ett område på 14 miljoner kvadratkilometer, en yta lika stor som USA och EU tillsammans. På flera ställen runt kontinenten pressas isen ut i havet där den flyter som stora ishyllor, så kallade shelfisar.

Klimatet över merparten av kontinenten har varit relativt stabilt sedan mätningarna startade för cirka 50 år sedan. Undantaget är Antarktiska halvön där temperaturen höjts kraftigt, med i genomsnitt 2,8 grader Celsius under perioden. Detta är den troliga orsaken till att shelfisarna runt halvön håller på att brytas sönder.

Källor: Nasa, NE

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.