Det nybildade vänsterpartiet Wiosna, lett av den karismatiske Robert Biedroń, tror sig kunna lyckas med det som tidigare polska vänsterpartier misslyckats med på senare år – att ta sig in i parlamentet. Foto: Alik Keplicz, TT

Nytt vänsterparti utmanar i Polen – hoppas kunna bryta polariseringen

Uppdaterad
Publicerad

De två dominerande högerpartierna i Polen utmanas nu i mätningar av nystartade vänsterpartiet Wiosna – lett av landets ende öppet homosexuelle politiker, den före detta borgmästaren Robert Biedroń. SVT Nyheter har träffat partiledaren som ofta jämförs med Frankrikes president Emmanuel Macron.

Publiken i den fullsatta lokalen stampar i golvet och ropar oförtröttligt hans namn. När Robert Biedroń, närmare en halvtimme efter utsatt tid kliver in genom entrédörrarna tas han emot som en rockstjärna.

På väg ner mot scenen blir det handskakningar, kramar och selfies. Till slut drar showen igång med musikartister, projicerade videoinslag och tal. Allting teckentolkas direkt på scenen.  

SVT Nyheter har rest till Wrocław, en av de femton städer som Biedroń valt ut för sin första turné i sin nya roll som ledare för Wiosna, ett helt nystartat vänsterparti som är döpt efter vårens årstid för att visa att man vill utmana det polska politiska landskapet som länge dominerats av två högerpartier.

43-årige Biedroń var tidigare en populär borgmästare i den nordpolska staden Słupsk men bestämde sig för att hoppa av jobbet för att prova vingarna på den nationella politiska scenen.  

Vill stoppa det polsk-polska kriget

Wiosna tror sig kunna lyckas med något, som inget vänsterparti tidigare lyckats med – att bryta den djupgående polariseringen i det polska samhället och få stopp på det som många polacker i dag benämner som det polsk-polska kriget.

Liksom parlamentet är det polska folket i dag splittrat mellan dem som tror på liberalism och ett öppet EU och dem som vill se en mer nationalistisk och konservativ politik.

Wiosna planerar att ställa upp i såväl i EU-valet som i Polens parlamentsval i november. Som bäst har partiet fått 16 procent i opinionsmätningarna.

Mindre makt åt kyrkan

Med sin progressiva politik brukar Biedroń jämföras med Frankrikes president Emmanuel Macron.

Wiosnas program innehåller alla känsliga frågor i det katolska konservativa Polen: Partiet vill separera kyrkan från staten, ta ifrån prästerskapet dess privilegier, ta bort religionsundervisningen från skolorna och tillåta fri abort. Man vill också satsa på miljön genom att stänga alla landets kolgruvor.

Jämställdhet mellan könen är en av partiets hjärtefrågor och som landets enda öppet homosexuella politiker och en trogen deltagare i landets prideparader brinner Biedroń också för att stärka HBTQ-personers rättigheter. 

När showen är slut får vi en kort men känslosam intervju med en mycket nöjd Biedroń. 

– Jag hade aldrig trott att det skulle komma så många i kväll, säger han förtjust och är så rörd av sin framgång att ögonen tåras medan han fortsätter:

– Vi är det enda land i Europa som saknar ett progressivt parti i parlamentet. Att folk jublade så när jag talade om att kyrkan måste skiljas från staten och om jämställdhet visar att polackerna verkligen är redo för det som varit självklart i andra europeiska länder så länge.

”Ende bögen i byn”

När jag och Biedroń först hälsade på varandra strax innan showen skulle dra igång berättade han att han som ung funderade på att söka asyl i Sverige på grund av sin sexuella läggning.

När pressekreteraren nu febrilt tecknar åt mig att intervjun är slut, medan den upprymde Biedroń istället viftar åt mig att fortsätta, ber jag honom att berätta hur det är att vara homosexuell politiker i dagens Polen. Biedroń börjar först skratta men blir snart eftertänksam. 

– Jag växte upp i en by i de konservativa delarna av landet. Då, på 90-talet var ingen öppet homosexuell i Polen. Jag minns att jag tänkte: ”herregud, det här är det värsta liv jag kunde få”. Som den ende öppet homosexuelle politikern i landet är jag på sätt och vis fortfarande den ende ”bögen i byn” – men i dag kan jag vara den som får andra att tro på att deras drömmar om ett annat liv ska gå i uppfyllelse. Är inte det fantastiskt?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.