• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

ÖB Micael Bydén Foto: SVD/TT 8 januari 2021

ÖB: Hotet mot Sverige har ökat

Uppdaterad
Publicerad

Överbefälhavaren Micael Bydén varnar för att hotet mot Sverige har ökat på mindre än en vecka.

Han uppmanar svenskarna att förbereda sig på att världen nu förändrats.

– Det här är krasst, tufft och rått, men det är precis där vi är, säger han.

Överbefälhavaren för Försvarsmakten uppger i en intervju med TT att det är viktigt att tala ”klarspråk” om det läge Sverige befinner sig i.

– Riskerna och hotet mot Sverige sedan en knapp vecka tillbaka har ökat, säger han.

Kriget i Ukraina

Bydén pekar inte bara på Rysslands attack på Ukraina i torsdags, utan även på hårda och hotfulla uttalanden från rysk sida de senaste dagarna.

– Vi måste prata om saker för vad de är och inse att världen har förändrats på mindre än en vecka, säger Bydén.

”Vi är vaksamma”

Han understryker dock att Försvarsmakten har en god lägesbild över vad som händer runt Sverige.

– Just nu så ser vi inga oroväckande militära rörelser längs våra gränser. Men vi är vaksamma. Vi utesluter ingenting, säger Bydén.

Han uppger att ”alla sensorer är påslagna” och att sambandsledningarna mellan Försvarsmakten och dess partners i andra länder ”glöder”.

ÖB konstaterar att Ryssland har en bred verktygslåda, som att misskreditera befattningshavare, sabotage, påverkansoperationer, cyberattacker.

– De har en mängd saker de kan ta till och som man tar till nu. Nu gäller det att vara på sin vakt, säger Bydén.

Fortsätta lång tid

Han uppger att alla måste räkna med att det här kommer att vara en situation som gäller över lång tid.

Bydén jämför med det spända läget under kalla kriget, då medborgarna tog reda på var skyddsrummet fanns, vad larmsignaler betydde och vad man behövde förbereda sig för hemma.

– Vi är i ett sådant läge igen. Så är det. Jag bekräftar det och jag förstår oron, men det finns ingen anledning att skönmåla.

Även statsminister Magdalena Andersson (S) menar att säkerhetsläget har försämrats ytterligare.

– Ryssland har uppträtt och agerat hotfullt inte bara mot Ukraina utan också mot omvärlden och de krav han har vad gäller den europeiska säkerhetsordningen är också ett aggressivt sätt att uttrycka sig. Det är ytterst allvarligt, säger hon på en pressträff.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet