Foto: TT

Obama försöker tömma Guantánamo

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Barack Obama har inte lång tid kvar på jobbet och kommer inte hinna stänga fånglägret i Guantánamo Bay på Kuba, som han lovat.

Han försöker nu i stället överföra så många fångar som möjligt innan Trump tar över makten den 20 januari.

Obama lovade under sin presidentvalskampanj att stänga det kritiserade fånglägret Guantánamo Bay på Kuba, men republikanska kongressledamöter har ständigt satt käppar i hjulet för hans planer.

De senaste månaderna har USA växlat upp arbetet med att flytta fångar till andra länder.

Flyttar fler fångar

Obama-administrationen meddelade nyligen kongressen att de skulle flytta ytterligare 18 av 59 kvarvarande fångar innan Obama avgår nästa månad.

”Under min tid har vi på ett ansvarsfullt sätt överfört 175 fångar från Guantánamo. Våra ansträngningar att överföra ytterligare fångar kommer att fortsätta till min sista dag på kontoret”, säger Obama i ett uttalande.

Trump vill motsatsen

Landets tillträdande president Donald Trump, som svärs in den 20 januari, sade under sin presidentvalskampanj att han inte kommer att stänga Guantánamo Bay och lovade att ”fylla det med dåliga personer”.

Fånglägret på den amerikanska militärbasen på Kuba upprättades för misstänkta terrorister som USA grep i samband med invasionen i Afghanistan 2001. Fångarna spärrades in utan rättegång, vilket har väckt hård internationell kritik.

Under åren har uppemot 800 fångar passerat fånglägret, bland dem flera som anklagas för att ha planerat 11 september-attackerna 2001.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.