–Guantánamo höjer inte den nationella säkerheten för USA. Låt oss stänga lägret, och göra det på rätt sätt, säger han på en presskonferens med en vädjan till kongressen om att anta planen.
Vill stänga nu
Obama har lovat att stänga fängelset sedan början av sin presidentperiod, 2009, och försöker nu hinna med att bocka av löftet innan han lämnar Vita huset nästa år. Han vill nu inte föra över ”problemet” till sin efterföljare, förklarar han.
–Framtida generationer kommer annars att fråga sig varför vi inte gjort det som är rätt för USA, säger presidenten.
Barack Obama säger att kongressen hittills ”vid upprepade tillfällen” motarbetat en stängning av Guantánamolägret, men att han nu avser att förhandla med kongressen om Pentagons förslag.
Planen för stängningen består av fyra pelare, enligt Obama.
Flyttas till USA
Det finns fortfarande 91 fångar kvar på Guantánamo. Enligt planen ska 35 av dem lämnas över till andra länder och resten flyttas till högsäkerhetsfängelser i USA under de närmaste månaderna. Pentagon har tagit fram en lista över tänkbara anstalter, men Obama gick på presskonferensen i dag inte in på den kontroversiella frågan om vilka dessa är.
Enligt amerikanska myndigheter rör det sig dock om en lista på 13 platser, varav sju redan befintliga fängelser i Colorado, South Carolina och Kansas, samt sex militärbaser. Planen förordar inte någon särskild plats.
Att få igenom en sådan plan i kongressen kan bli svårt, då många ledamöter motsatt sig varje försök att flytta fångarna till amerikansk mark. För att genomföra en fångöverlämning krävs en ändring i lagen, något som Obama nu tänker förhandla med kongressen om.
Sparar pengar
Engångskostnaden för att stänga fånglagret i Guantánamo Bay och flytta fångarna därifrån beräknas till 290-475 miljoner dollar (motsvarande 2,5-4,2 miljarder kronor).
Kostnaderna för att hysa fångarna i amerikanska anläggningarna skulle årligen bli 65-85 miljoner dollar (motsvarande 550-784 miljoner kronor) billigare än att ha dem på Kuba, enligt förslaget från Pentagon. I längden en besparing för skattebetalarna, betonar presidenten på presskonferensen.
Skamfläck för USA
Guantanámolägret öppnades efter terrorattackerna i september 2001. USA förde dit misstänkta terrorister som spärrades in utan rättegång.
Rapporter om brutala förhörsmetoder och bristande rättssäkerhet har gjort att lägret ofta beskrivs som en skamfläck i amerikansk historia.