Den tyska valrörelsen gryr, och i takt med att kampen om väljarna hårdnar blir utrikespolitiken även inrikespolitik.
Därför missar inte Merkels socialdemokratiska koalitionspartner SPD chansen att ge förbundskanslern en känga efter söndagens tal i München, då Merkel slog fast att tiden då vi kunde förlita oss helt på andra i någon mening är förbi, uppenbart syftande på USA under landets nye president Donald Trump.
– Merkels insikt kommer för sent, och är också ett erkännande av att hennes strategi att omfamna Trump har misslyckats, säger Niels Annen, utrikespolitisk talesperson för SPD:s riksdagsgrupp, till Der Spiegel.
Valfråga – trots samsyn
Att utrikespolitiken kommer att bli en valfråga inför parlamentsvalet i september framstår som allt mer sannolikt, även om engagemanget för EU är starkt både hos SPD och kristdemokratiska CDU, som suttit i koalition den senaste mandatperioden.
Även i andra frågor råder samsyn: båda partier vill exempelvis se ett utökat försvarssamarbete i EU-regi. Utrikesminister Sigmar Gabriel, som är socialdemokrat, har dock kritiserat Merkels planer på att gå Trump till mötes och stegvis öka försvarsanslagen mot Natomålet på två procent av BNP, och SPD:s kanslerkandidat Martin Schulz varnade häromdagen för en upprustningsspiral.
Olika bild av mötet
Angela Merkels tal hölls dagen efter det att G7-mötet på italienska Sicilien avslutats. En helg av ”fantastiska möten om allt”, enligt Trump, medan Merkel beskrev sammankomsten och då särskilt samtalen om klimatet som ”väldigt otillfredsställande”.
De sju världsledarna misslyckades bland annat med att komma överens om just klimatfrågan, medan diskussionerna kring handelspolitiken och Ryssland var mer samspelta.
Fakta: Merkels tal – ett utdrag
”Tiderna då vi kunde förlita oss helt på andra är i någon mening förbi. Det har jag upplevt de senaste dagarna. Därför kan jag bara säga: Vi européer måste verkligen ta vårt öde i våra egna händer. Givetvis i vänskap med USA, i vänskap med Storbritannien, i gott grannskap där det är möjligt, också med Ryssland, och med andra länder. Men vi måste förstå: Vi måste själva kämpa för vår framtid som européer, för vårt öde, och det gör jag gärna tillsammans med er.”