EU:s ledning – och Tysklands förbundskansler Angela Merkel – får därmed ett andrum. Ett ja i den ungerska folkomröstningen hade kunnat utlösa en rad liknande folkomröstningar i andra länder med starka flyktingfientliga strömningar. Det hade kunnat vara början till slut för EU:s gemensamma ( och redan skadeskjutna) flyktingpolitik.
Om Ungern hade röstat övertygande ja till att neka asylsökande via EU så hade östblocket i EU stärkts, det vill säga Polen, Tjeckien, Slovakien och Ungern som samfällt säger nej till tvingande kvoter. Även innan folkomröstningen var budskapet från EU att man inte tänkte ta hänsyn till den ungersk folkomröstningen eftersom alla medlemsländer enligt EUs fördrag har en skyldighet att solidariskt dela på EUs asylmottagning.
För att den ungerska folkomröstningen skulle vara giltig så hade 50 procent av alla röstberättigade behövt delta i omröstningen.
Medborgarna kände sig manipulerade
Spekulationerna till varför ungrarna svek Orban är i full gång, en av de troligaste orsakerna var att medborgarna kände sig manipulerade av den massiva regeringskampanjen som helt dominerat det ungerska samhället de senaste veckorna. Viktor Orban vet att en majoritet av ungrarna håller med honom i sak, av de som gick till valurnorna var det 98 procent som stödde regeringens linje. Han sa inatt att ” ett giltigt valresultat hade varit att föredra” men att han med stödet av de ungrare som stödde hans linje ändå kommer kunna fortsätta hävda inför EU ”vi ska inte tvingas acceptera människor till Ungern som vi inte vill leva tillsammans med”.
Det var också mot bakgrunden av det nästan enhälligt stödet av de som röstade som Viktor Orban efter att förlusten blivit känd ändå proklamerade att han nu tänker göra ett tillägg till Ungerns konstitution att landet inte tänker ta emot flyktingar via EU. Viktor Organ framhärdar därmed i sitt motstånd och vägrar ta emot de drygt 1.000 flyktingar som landets enligt EU:s kvotfördelningen borde hjälpa, flyktingar som just nu sitter fast i Grekland och Italien.
Splittrad opposition
Orbans försök att underminera EU:s gemensamma flyktingpolitik har lidit ett nederlag, säger Andras Biro-Nagy, medlem av Ungerska Vetenskapsakademin till tidningen The Guardian.
– Hur kan han leda en kontrarevolution i Europa om han i sitt hemland inte ens lyckas få tillräckligt med stöd för sin viktigaste politiska ståndpunkt?
Oppositionen i Ungern är splittrad men hade uppmanat till röstbojkott och också riktat kritik mot den historiskt dyra valkampanjen som finansierats med statliga medel , till exempel med annonskampanjer i regeringsvänliga medier. Den amerikanska sajten Politico har räknat ut att till kostnaden för Orbans kampanj hade de drygt 1.000 flyktingar som lagligt har rätt att komma till Ungern kunnat få drygt 300.000 kronor var för att till exempel sättas i samhällstjänst i Ungern.
Flera röster höjs nu för att nyval eftersom folkomröstningen tydligt visat att Ungern idag är ett delat land.
Orban vill fortsätta
Men frågan återstår hur EU ska kunna hitta vägen framåt för ett solidariskt ansvar för flyktingströmmarna från bland annat Syrien. Den politiska striden fortsätter.
Viktor Orban kommer fortsätta med sin linje, Turkiet har EU i ett fast grepp där man nu förhandlar om visumfrihet för turkar i utbyte mot att Turkiet rymmer många flyktingar i läger, flyktingar där många vill till Europa. Även om EU får ett tillfälligt andrum så utmanas nu själva grundtanken med EU. Ungern, Polen med flera vill inte lämna EU men de hävdar sin rätt till nationellt självbestämmande. Det har EU varit dåligt på att lyssna till, och därför finns det idag en folklig revolt mot EU i många länder – även de trognaste EU-länderna som Frankrike och Tyskland – som inte enbart kan skyllas på flyktingfientliga strömningar.