Ruinerna av söndersprängda hus efter artillereld i striderna om utbrytarregionen Nagorno-Karabach. Foto: Ismail Cozkun/AP/TT

Spänningarna ökar mellan Azerbadzjan och Armenien

Uppdaterad
Publicerad

Azerbajdzjan uppger att landet förstört flera uppskjutningsplatser i Armenien, från vilka robotar ska ha avfyrats mot civila områden under striderna om utbrytarregionen Nagorno-Karabach.

Armeniens försvarsdepartement bekräftar att områden träffats i landet, men förnekar att dess styrkor skjutit in i Azerbajdzjan.

”Inte en enda robot, artillerigranat eller projektil har skjutits i riktning mot Azerbajdzjan”, skriver en talesperson för det armeniska försvarsdepartementet på Twitter.

Hon meddelar att landet nu anser sig ha rätt att rikta in sig på militära mål i Azerbajdzjan.

Det tros vara första gången Azerbajdzjan uppger sig ha träffat mål i Armenien sedan striderna bröt ut för några veckor sedan.

Anklagelser för brott mot eldupphör

Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu uppmanar Armenien och Azerbajdzjan att hålla sig till det överenskomna eldupphöret i striderna. Detta framförde han i ett telefonsamtal med sina motsvarigheter i de båda länderna, enligt det ryska försvarsdepartementet.

Båda sidor har anklagat varandra för brott mot eldupphöret, som förhandlades fram i Moskva och trädde i kraft i lördags. Totalt har närmare 600 människor dödats, varav över 70 civila, sedan striderna bröt ut för drygt två veckor sedan.

Hundratusentals människor har drabbats på olika sätt i regionen, larmar Röda korset.

”Hem, affärsverksamheter och vanligtvis livliga gator slås i spillror”, skriver Internationella Rödakorskommitténs chef för Eurasien, Martin Schüepp, i ett uttalande.

Nagorno-Karabach tillhör formellt Azerbajdjzan, men är i praktiken självstyrande under Armeniens vingar, med i huvudsak armenisk befolkning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.