Arkivbild Foto: Alexandre Meneghini/AP/TT

Knarkkungen ”the narco of narcos” har gripits i Mexiko

Uppdaterad
Publicerad

Den ökände mexikanske knarkkungen Rafael Caro Quintero, som är med på FBI:s topp tio-lista över de mest efterlysta brottslingarna, har gripits i Mexiko, uppger en källa till den mexikanska flottan.

Enligt ett uttalande från flottan ska den nu 69-årige Caro Quintero, även kallad the narco of narcos, gripits i staden Choix i delstaten Sinaloa i de nordvästra delarna av landet ”i utlämningssyfte”.

Han anklagas och är efterlyst av USA för kidnappning, tortyr och mordet på specialagenten Enrique Camarena, vid den amerikanska narkotikapolisen DEA 1985. Mordet orsakade en kris i de diplomatiska relationerna mellan USA och Mexiko.

Dömdes till 40 år i fängelse

Caro Quintero greps redan samma år och ställdes inför rätta i Mexiko, där han dömdes till 40 års fängelse. Han släpptes dock 2013 efter 28 år på grund av en juridisk teknikalitet. Beslutet överklagades av Mexikos högsta domstol, men då var Rafael Caro Quintero redan på flykt undan rättvisan.

Gripandet av Qunitero inträffade bara några dagar efter att Mexikos president, Andrés Manuel López Obrador, besökte USA:s president Joe Biden i Vita huset.

”Det här är stort”, skrev Juan Gonzalez, rådgivare för Latinamerika i Vita huset, på Twitter efter gripandet.

Kan leda till bättre relation mellan länderna

Mike Vigil, tidigare chef för internationella operationer på DEA menar att det kan vara ett av de viktigaste gripnaden som gjorts senare tid.

”Det är förmodligen en av DEA:s viktigaste gripanden under det senaste decenniet,” sade han rapporterar the Guardian, och tror att relationen mellan länderna nu kan förbättras.

”Detta kommer förhoppningsvis att börja laga det slitna förhållandet mellan USA och Mexiko när det gäller att bekämpa narkotikahandel”, sade Vigil.

Rafael Caro Quintero bland FBI:s tio mest eftersökta. Foto: AP/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.