Medborgarrättsgruppen ACLU stämmer USA:s regering, med resonemanget att den enorma övervakning av tele- och datatrafik som teknikern Snowden avslöjat strider mot grundlagen.
Senatorer vill ha ny lag
Samtidigt föreslår åtta senatorer en lag om att amerikanerna måste få veta hur mycket ”privat kommunikation regeringen tror sig ha rätt att fånga upp”, säger senator Jeff Merkley.
Företag som Google, Facebook och Apple, har enligt övervakningsprogrammet Prism varit tvungna i hemlighet förse myndigheterna med data om den likaså hemliga domstolen FISA krävt det. Avslöjandet är pinsamt för internets jättar, och eftersom företagen dominerar marknaden även internationellt drabbar det inte bara amerikaner.
Google bestrider uppgifterna
Google med flera begär nu tillstånd att offentliggöra vad de lämnat ut på begäran av säkerhetstjänsten, och försäkrar att scenarier med ”obegränsad myndighetstillgång till våra användares data helt enkelt är falska”.
EU-kommissionären Viviane Reding har i ett brev begärt att bli informerad till fullo av USA:s utrikesminister Eric Holder. De båda ska träffas vid ett sedan tidigare planerat ministermöte i Dublin på fredagen.
Fakta:
* Att USA i tidigare oanad skala övervakat telefoni och datatrafik avslöjades häromveckan av en ung amerikan, Edward Snowden, som tidigare arbetat för bland andra underrättelsetjänsten CIA.
* När Snowden släppte de hemligstämplade uppgifterna till brittiska The Guardian och amerikanska Washington Post hade han redan tagit sin tillflykt till Hongkong.
* Enligt olika medier tillbringade han dock bara några timmar på ett hotell i det kinesiska området innan han i måndags checkade ut och försvann.
* Han har aviserat att han tänker söka asyl i Island, men att ta sig dit utan bli gripen på begäran av USA lär bli svårt. (TT)