I Marocko har protester ägt rum för sociala reformer. I början av februari i år demonstrerade människor i staden Jerada sedan gruvarbetare dött under arbete i en gruva. Foto: AP/TT

Allt fler unga engagerar sig för mänskliga rättigheter

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals aktivister som dödats. Fängslade journalister och protesterande människor som tystas i Turkiet, Kina och Egypten. Men i Amnestys årsrapport syns också ett ökat engagemang bland personer som vill delta aktivt och stå upp för mänskliga rättigheter.

– Vi ser allt fler unga som engagerar sig som en reaktion mot förtrycket, och metoo-rörelsen har varit viktig där, säger Ami Hedenborg.

Läget för mänskliga rättigheter i världen är dystert på många håll. Det visar årsrapporten för 2017 från organisationen Amnesty International.

Organisationen lyfter särskilt förtrycket av den muslimska folkgruppen rohingyer i Burma, som SVT Nyheter rapporterat om.

Sitt ner! Skriker männen med träkäppar samtidigt som de delar ut matkuponger till den desperata folkmassan. Foto: Nicolai Zellmani/SVT

Många regimer fängslar och tystar de som vågar utmana makten och protesterar mot orättvisor.

– Det finns ett ökat engagemang, som de starka reaktionerna bland kvinnor i USA och kvinnomarscherna på 600 platser i världen. Även i Ryssland har stora demonstrationer ägt rum mot korruption, särskilt bland unga människor, säger Ami Hedenborg, talesperson för Amnesty i Sverige.

Foto: Janerik Henriksson, TT

Organisationen ser att ett ökande antal unga människor vill delta aktivt. I Sverige har antalet ungdomsgrupper ökat med 30 procent. 25 procent fler har valt att skriva under protestskrivelser under förra året, jämfört med 2016. 

– Det är en reaktion mot ökat förtryck, att fler engagerar sig. Även metoo-uppropet var en viktig social rörelse, liksom ”Ni una menos” (”Inte en till”) – de latinamerikanska protesterna mot kvinnovåld, hävdar Ami Hedenborg.

Döda aktivister

Organisationen vänder sig mot de främlingsfientliga stämningar som råder bland många europeiska ledare och deras bristande vilja att hantera migrationen på ett säkert och legalt sätt. Även president Trumps inreseförbud för medborgare från flera länder med dominerande muslimsk befolkning kritiseras av Amnesty.

Framgångar finns

Enligt årsrapporten är stoppet för tvångsvräkningar av fattiga i Nigeria en framgång, liksom beslutet att inte stänga världens största flyktingläger, Dadaab i Kenya. Regeringen i Kongo-Kinshasa har lovat att avskaffa barnarbete före år 2025.

Här besöker SVT:s korrespondent en av de nya skolorna. Foto: Niclas Berglund

Årsrapporten går igenom situationen för mänskliga rättigheter i 159 länder. På många håll i Afrika går bekämpningen av fattigdomen sakta, och brist på mat och försörjning begränsar människors möjligheter att ställa krav på politiska rättigheter.

Journalister hotade

– Även yttrandefriheten är hotad, och vi ser en katastrofal utveckling för journalister. Särskilt allvarligt är läget i Turkiet och Kina. Journalister måste få rapportera, annars gör ingen det, säger Ami Hedenborg på Amnesty.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.