Nasrallah

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Mellanösternexperten Alexander Atarodi om betydelsen av dödandet av Hizbollahs ledare Nasrallah. Foto: Hassan Ammar

Hizbollahs högste ledare Nasrallah är död

Uppdaterad
Publicerad

Tidigt på lördagen gick Israel ut med att Hizbollahledare Hassan Nassrallah dödats i fredagens attacker i Beirut.

Timmar efter bekräftar gruppen själva ledarens död.

På fredagen genomförde Israel omfattande attacker mot förorten Dahieh i Libanons huvudstad Beirut. Attacker som den israeliska militären (IDF) beskriver som ”precisionsangrepp” mot ett av shiamilisen Hizbollahs högkvarter som var beläget under jord.

Föremål för attacken ska ha varit dess högste ledare Hassan Nasrallah, vilken IDF tidigt på lördagen gick ut med och sa dog i attackerna tillsammans med flera andra befälhavare i milisen.

Upptrappning mellan Israel och Hizbollah i Libanon

”Nasrallah kommer inte längre kunna terrorisera världen”, skrev IDF på X.

Timmar efter Israels uttalande gick Hizbollah själva ut och bekräftade hans död. I ett uttalande säger de att deras kamp mot Israel kommer att fortsätta.

SVT:s korrespondent Stina Blomgren befinner sig på Beiruts flygplats där beskedet om Nasrallahs död skapat starka reaktioner.

– Det är många som gråter högljutt, säger hon.

Fredagens attack genomfördes i ett tätbefolkat område och flera byggnader ovanför högkvarteret ska ha jämnats med marken. Hittills ska minst sex personer dödats och 91 skadats, enligt Libanons hälsodepartement.

Inte slutet på Hizbollah

Nasrallahs död behöver dock inte innebära slutet för Hizbollah. Sky News Alistair Bunkall skriver i en analys att risken är att han ersätts av någon ”farligare”. Nasrallah själv kom till makten 1992 efter att Hizbollahs tidigare ledare Abbas al Musawi dödats.

”Även om Nasrallah är död, är inte Hizbollah det”, skriver Bunkall.

Samma syn ger Mellanösternexperten Alexander Atarodi, som inte tror att Hizbollah kommer att tillintetgöras.

– Att eliminera en sådan organisation med en ideologisk förankring i ett land som Libanon men också resten av regionen. Det kommer bli väldigt, väldigt svårt.

Han ger exempel på hur Israels mål att eliminera Hamas i Gaza inte lyckats, även om gruppen är väldigt försvagad.

– Även om Hamas inte kommer utgöra ett hot mot Israel på ett bra tag så är de fortfarande kvar som rörelse och ideologi. Och det tror jag kommer bli samma sak för Hizbollah.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upptrappning mellan Israel och Hizbollah i Libanon

Mer i ämnet