• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Oklart om pastors bränning av Koranen

Uppdaterad
Publicerad

Det är ännu oklart om Floridakyrkan gör verklighet av planerna på att bränna koraner i morgon. Pastorn Terry Jones sa först att han tänkte avbryta planerna. Men efter bara några timmar kom nya besked.

I går kom Terry Jones med beskedet till journalisterna: Han tänkte avbryta planerna på bokbål. Orsaken var enligt Jones att han blivit lovad att det kontroversiella moskébygget nära Ground Zero i New York skulle flyttas till en annan plats.

Löftet ska ha getts från imamen Mohammed Musri som agerat medlare.

-Vi kände att det var ett tecken från Gud. Det amerikanska folket vill inte ha moskén där och muslimerna vill inte att vi ska bränna Koranen, säger Terry Jones till AFP.

”Orealistiskt”

SVT:s korrespondent Stefan Åsberg på plats i Gainesville, Florida, menar dock att ett sådant löfte skulle vara orealistiskt.

-Att flytta moskébygget är ett mångmiljardprojekt som faller på sin egen orimlighet, säger han.

Nya besked

Men när imamen Feisal Abdul Rauf som leder projektet förnekade att det fanns en sådan uppgörelse hamnade frågan i ett nytt läge.

-Pastorn kom ut till oss journalister och sa att han hade blivit förd bakom ljuset, och att han därför ändrat sig igen, säger Stefan Åsberg som befann sig utanför kyrkan i går.

Nu har frågan lagts på is.

Många frågor återstår

Imam Muhammed Musri i Florida sade i en intervju i Sky News att han kommer att flyga med pastorn och diskutera en möjlighet att flytta bygget av moskén med imamen i New York, Feisal Abdul Rauf. Däremot har inget löfte getts, säger han.

-Jag har lovat att arbeta för att en eventuell flytt av moskén, säger Muhammed Musri och tillägger att många frågor återstår att lösa.

Jenny Modin

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.