Olga anses ha förrått Ukraina – står på landets kollaboratörslista

Uppdaterad
Publicerad

Just nu utreds tusentals ukrainska medborgare för att ha förrått sitt land under Rysslands pågående invasion. Vissa misstänks för spionage, andra för att jobba åt den ryskstödda administrationen i annekterade områden. Olga Bondarets, en 34-årig bloggare, har dömts för att ha förhärligat Ryssland.

Olga Bondarets bor i staden Tjernihiv norr om Kiev tillsammans med sin man och deras tre barn. Hon föddes i en rysktalande familj i Luhansk som nyligen illegalt annekterats av Ryssland. 

När kriget startade för drygt sju månader sedan började hon skriva inlägg på sociala medier om att Ukraina och Ryssland måste höra och förstå varandra. I sina inlägg antydde hon att Ukraina hade sig själv att skylla för kriget och att bilder av tortyr och massmord skulle kunna vara iscensatta. Kort därefter sattes Olgas namn upp på flera sajter som listar ukrainare som anses vara landsförrädare.

Utrikesbyrån

– På grund av mina åsikter beslutade den ukrainska säkerhetstjänsten SBU att fängsla mig i fem dagar. Jag fick en dom om förhärligande, att jag beundrade den ryska armén och republiken Belarus. Sen fick jag husarrest i två månader och om jag uttrycker mina åsikter så står det i mitt domslut att jag får fem års fängelse, berättar Olga Bondarets.

Förnekar brott

Olga Bondarets förnekar brottet.

Kan du inte förstå att människor reagerar negativt när du inte tydligt ställer dig på Ukrainas sida?

– Folk missförstår mig. Jag är för Ukraina och vill att alla ska må bra här. Att jag sen säger att vi ska höra våra grannar är för att kriget ska sluta. Patriotism är bra när du älskar ditt land och gör något nyttigt för landet och älskar dess folk. Men när du viftar med flaggan och hatar så anser jag det vara fel eftersom hat förstör människor inifrån, säger Olga.

Dramatisk minskning av ryssar i Ukraina

På listan över kollaboratörer finns också många andra, flera av dem är politiker som anklagas för att jobba för det ryskstödda styret i annekterade områden. Jakob Hedenskog, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet, säger att det är talande att de inte är politiker med lång erfarenhet.

– Det fanns verkligen inflytelserika oppositionspolitiker innan invasionen men de som har tagit över i regionerna nu var tidigare ganska obetydliga. Generellt handlar det om personer som är ganska misslyckade i sina karriärer och som sett den ryska ockupationen som en chans att göra sig mer betydelsefulla, säger han.

Se mer i Utrikesbyrån: Bakom fiendelinjen på SVT Play från kl 20 och i SVT 2 kl 22.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet