Omar vägde bara 35 kilo när han släpptes ur Saydnayafängelset (bilden till höger), där han utsattes för omfattande tortyr. Foto: privat/SVT

Omar överlevde fängelset i Syrien som kallas ”ett mänskligt slakteri”

Uppdaterad
Publicerad

Omar Alshogre utsattes för olika former av tortyr under sin tid som fånge i det fruktade Saydnayafängelset i Syrien.

– När fängelsevakter öppnade dörren och tog en av cellkamraterna visste vi att döden väntade honom, berättar han i en intervju med SVT Nyheter.

21-årige Omar Alshogre överlevde sin fängelsetid trots misshandel, tortyr med elchocker och sjukdom. Omar har nyligen fått uppehållstillstånd i Sverige och har valt att berätta om de fasansfulla förhållanden som rådde i fängelset.

Hans vittnesuppgifter finns med i människorättsorganisationen Amnesty Internationals nya rapport. Där uppges att uppemot 13.000 människor avrättats, de flesta genom hängning, i fängelset i Saydnaya de senaste fem åren.

Misshandel och förnedring

I rapporten beskrivs fängelset som ”ett mänskligt slakteri” med systematisk tortyr och våldtäkter och andra former av förnedring. Dessutom berövas fångarna mat, vatten och mediciner som ett led i tortyren.

Amnesty gör gällande att fångar tas ut i grupper om 50 i taget. Därefter hängs de och körs till massgravar, utan att anhöriga underrättas.  Det finns starka skäl att tro att dessa utomrättsliga avrättningar fortfarande pågår, uppger Amnesty.    

– Under en period kissade jag i mina byxor varje gång fängelsedörren öppnades, säger Omar.

Omar var 17 år när han greps och han flyttades runt till olika fängelser. Misshandel och olika former av förnedring var vanligt.

– Vakterna varnade oss att inte avslöja för läkarna att de skador vi hade berodde på tortyr. Men läkarna visste vad som pågick, säger Omar.

Svälten värst

Omar utsattes för olika former av både fysisk och psykisk tortyr, men han tycker att svälten var det svåraste. För att en gång få äta sig mätt och slippa att vara hungrig började han spara på de få brödbitar han fick. Till slut hade han fått ihop fem brödlimpor.

– Vet du vad fem limpor bröd betyder? De betyder ett liv. Det är som fem tusen miljoner kronor, berättar Omar.

Men en av cellkamraterna, Yousef, hann före och åt upp hela hans sparade förråd. Han hade varit så hungrig att han inte kunde låta bli. Omar blev arg och önskade livet ur honom. Nästa dag släpades Yousef ut ur cellen och torterades tills han blev förlamad.

Omars röst darrar när han berättar om hur han kände sig:

– Jag kände mig så skyldig och började ge bort mitt bröd till andra för att gottgöra honom och straffa mig själv, säger han. Men det är inte lätt när man sparat och snålat för att få äta sig mätt och någon annan tar det lilla man har.

Familjen betalade mutor för att få ut Omar ur fängelset. Då vägde han 35 kilo och var svårt sjuk i tuberkulos. Många i familjen dödades under kriget och han tvingades att fly via Turkiet och Grekland till Sverige. Hans mor och systrar är kvar i Syrien och Turkiet.

Omar under en föreläsning. Foto: SVT

Optimistisk om framtiden

Omar har jobb på ett bemanningsföretag i Stockholm men han vill utbilda sig till ingenjör. Han gör nu allt han kan för att öka medvetenheten om det som händer i syriska fängelser. Nyligen föreläste han om sina upplevelser på en skola i Stockholm.

– Jag har redan tagit mig igenom det värsta tänkbara i mitt liv. Allt annat är lätt och enkelt i jämförelse, säger han.

#SYRIEN200 | Omars berättelse om familjen och livet i Syrien, om tiden i fängelset och om flykten till Sverige utgör en del av den omfattande intervjuserie som SVT Nyheter genomfört. Ta del av fler berättelser här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.