Donald Trump och Amy Coney Barrett under ceremonin vid Vita huset. – Det här är en betydelsefull dag för USA, sa Trump. Foto: Brendan Smialowski/AFP/TT

Amy Coney Barrett ny HD-domare i USA

Uppdaterad
Publicerad

En majoritet i senaten har nu röstat för Amy Coney Barrett som ny HD-domare.

– Jag kommer att utföra jobbet, utan rädsla och oberoende av politik och mina egna åsikter, sa hon när hon svors in under en ceremoni vid Vita huset.

Efter att HD-domaren Ruth Bader Ginsburg avled till följd av cancer i bukspottskörteln nominerade USA:s president Donald Trump Amy Coney Barrett till ny HD-domare.

Populär bland abortmotståndare

Amy Coney Barrett är sjubarnsmamma och 48 år, den yngsta kvinnan hittills att utnämnas. Hon är populär i konservativa kretsar och känd för sitt abortmotstånd. Barrett är dessutom katolik och populär inom den religiösa högern.

Med 52 röster mot 48 röstade senaten för att godkänna henne. Senatorerna höll i stort sina partilinjer, då alla utom en republikan röstade för och samtliga demokrater röstade emot.

– Jag kommer att utföra jobbet, utan rädsla och oberoende av politik och mina egna åsikter, sa hon när hon svors in under en ceremoni vid Vita huset.

Trump: ”Betydelsefull dag”

Med Amy Coney Barrett får de konservativa domarna ett övertag på 6–3, mot de mer liberala i domstolen.

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden har tidigare vädjat till senaten att vänta med att godkänna Amy Coney Barrett till efter presidentvalet den 3 november.

Fakta: Högsta domstolen i USA

Domstolen ska ha nio medlemmar som utses på livstid av presidenten. De kan dock pensionera sig på egen begäran samt i teorin avsättas genom riksrätt. Domarna måste godkännas av en majoritet av senatens medlemmar.

När man talar om HD:s medlemmar som konservativa eller liberala menar man främst i synen på grundlagstolkning. De konservativa tycker att lagtexten ska tolkas strikt, de liberala anser att aktuella förhållanden får spela in. En president har genom sina nomineringar därmed chans att påverka om domstolen får liberal eller konservativ tyngd. (Fakta: supremecourt.gov/TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.