Theresa May själv uttalade sig på onsdagmorgonen vid en pressträff utanför premiärministerbostaden på 10 Downing Street.
– Jag har varit medlem i Tory-partiet i över 40 år och tjänat det på många olika positioner, nu som premiärminister. Och jag har alltid satt nationens bästa i första rummet, säger Theresa May i ett kort uttalande.
May motsätter sig bestämt avgångskraven och menar att det skulle innebär stora risker att avsätta henne. Hon hävdar att hennes möten med EU:s ledare under veckan inneburit flera framsteg och att brexit är i ett mycket känsligt läge.
– Ett brexitavtal är inom nära räckhåll. Jag är redo att avsluta det jobbet, säger hon.
Krav från partikamrater
Det är politiker inom Theresa Mays eget parti som tagit initiativ till omröstningen om hennes ledarskap sedan hon beslutat att skjuta fram omröstningen om brexitavtal. Tillräckligt många ledamöter i underhuset har nu begärt en förtroendeomröstning.
”Theresa Mays plan kommer att störta regeringen men det tolererar vårt parti inte” , säger två av ledamöterna Jacob Rees-Mogg och Steve Baker, i ett uttalande. De kräver hennes avgång.
Enligt SVT Nyheters Europakorrespondent Christoffer Wendick är det högst osäkert om Theresa May överlever omröstningen:
– Det finns ett djupt missnöje och ilska över att hon stoppade behandlingen i parlamentet av brexitavtalet i sista stund. Men Theresa May är en överlevare som klarat många tuffa kriser och det är för tidigt att räkna ut henne, säger han.
Stöd från ministrar
Utrikesminister Jeremy Hunt stödjer Theresa May i en tweet. ”Hon är den bästa personen att se till att vi lämnar EU”, skriver han. Också justitieminister David Gauke ställer sig bakom Theresa May och varnar för att en eventuell förlust för premiärministern skulle innebära att man måste skjuta upp det brittiska utträdet ur EU.
Enligt Reuters har även handelminister Liam Fox, och inrikesminister David Lidington sagt att de tänker stödja May i förtroendeomröstningen, som väntas ske vid 21-tiden på onsdagen svensk tid.
Oppositionspartiet Labour utnyttjar splittringen inom Tories:
– Premiärministerns halvfärdiga brexit-avtal har varken stöd inom hennes egen regering, parlamentet eller landet, säger Labours ordförande Ian Lavery enligt Reuters.
Fakta: Förtroendeomröstning mot May
- För att fatta beslut om en förtroendeomröstning om partiledaren krävs att 15 procent av de konservativa ledamöterna i parlamentets underhus skriver under ett brev till ordföranden i partiets så kallade 1922-kommitté. Tories har 315 medlemmar i underhuset, alltså krävs 48 ledamöter för att utmana Mays ledarskap.
- Vid en omröstning, som är hemlig, krävs att partiledaren får 50 procent av rösterna från partiets parlamentsledamöter för att få sitta kvar.
- Om May vinner en eventuell omröstning kan hon inte tvingas till en ny förtroendeomröstning förrän om tidigast ett år.
- Om hon förlorar måste hon lämna partiledarposten och förväntas även lämna jobbet som premiärminister.
- En del politiska bedömare anser att Mays ställning blir så svag att det blir svårt för henne att stanna på sin post om fler än 100 Toryledamöter röstar emot henne.
Källa: TT