Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Över 600 dagar av krig: Inga tecken på en väg fram. Foto: SVT/AP/TT

”Omvärldens stöd kommer att vara helt avgörande”

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått över 600 dagar sedan den fullskaliga ryska invasionen av Ukraina inleddes.

– I dag finns det inga tecken på en väg fram för förhandlingar eller en politisk lösning på det här blodiga och förödande kriget, säger SVT:s Carl Fridh Kleberg.

Än syns inget slut på kriget som pågått sedan Rysslands president Vladimir Putin gav order om en ”militär specialoperation” i ett tv-sänt tal tidigt på morgonen den 24 februari förra året.

SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg menar att presidenten och hans närmaste krets av allt att döma är övertygade om att kriget är en slags existentiell kamp, inte bara mot Ukraina utan mot västvärlden i stort. Det handlar i grund och botten om ett synsätt i Ryssland där man i princip anklagar väst för det mesta man inte gillar i världen.

– För Putin själv pekar dessutom mycket på att konflikten är helt avgörande, i ett läge där han i princip ställt om hela det ryska samhället för ett krig mot Ukraina, och i bredare bemärkelse – väst.

Se mer i klippet och hela Kriget i veckan i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.