Organstöld har förekommit i Israel

Uppdaterad
Publicerad

Israeliska TV 2 sände i helgen ett inslag om organstöld på Israels rättsmedicinska institut Abu Kabir. Där erkänner dåvarande överläkaren Yehuda Hiss att organ och vävnad systematiskt samlades in från döda utan tillstånd.

Intervjuerna med läkaren Yehuda Hiss gjordes 1998. Där berättar han hur han och hans kollegor avlägsnade hornhinnor, hud, hjärtklaffar och bendelar från kroppar utan att familjerna tillfrågades om tillstånd. Kropparna tillhörde israeliska civila och soldater, utländska arbetare och palestinier.

Yehuda Hiss betonar att organen aldrig såldes och säger att det pågick under tolv eller tretton år.

Israeliska hälsodepartementet säger till israeliska TV 2 att organanvändningen skedde med tillstånd, men att ”riktlinjerna inte var tydliga vid den tiden”. Överläkaren Yehuda Hiss, som idag arbetar som chefspatolog vid det rättsmedicinska institutet, har ännu inte kommenterat tv-inslaget.

Intervjuerna med Hiss är gjorda av Nancy Sheppard-Hughes, professor i antropologi vid det anrika Berkleyuniversitetet i Kalifornien.

Jenny Lagerstedt

Detta har hänt

17 augusti publicerades en artikel av frilansjournalisten Donald Boström på Aftonbladets kultursida. Där beskrivs misstankar från anhöriga till palestinier som dödats av israelisk militär om att organ stulits från de dödade. Boström hävdar att en omfattande illegal organhandel pågår i Israel med myndigheternas goda minne.

19 augusti tar den svenska ambassadören i Tel Aviv, Elisabet Borsiin Bonnier, avstånd från artikeln som hon menar ”är lika chockerande och motbjudande för oss svenskar som den är för israeliska medborgare”. Hon får dock inte medhåll från svenska UD.

20 augusti får Sverige hård kritik från Israels utrikesminister Avigodor Lieberman. Han är rasande för att svenska regeringen inte ingriper mot Aftonbladet.

22 augusti klargör statsminister Fredrik Reinfeldt (M) att grundlagen förbjuder regeringen att fördöma tidningsartiklar.

23 augusti kräver Isaels premiärminister Benjamin Netanyahu att den svenska regerningen fördömer tidningsartiklen.

19 september har Justitiekanslern fått in två anmälningar mot artikeln. Aftonbladet frias.

11 november så riktar justitiekanslern ingen kritik mot Sveriges Israelambassadör för hennes inhopp i debatten om Aftonbladets artikel om organhandel. Däremot är hennes pressmeddelande olämpligt formulerat, enligt JK.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.