Foto: Reuters

Vattenkanoner används mot tyska demonstranter

Uppdaterad
Publicerad

Tysk polis fick sätta in vattenkanoner för att skingra demonstranter som försökte hindra medlemmar i partiet Alternativ för Tyskland (AFD) att samlas för sin kongress i Hannover. Flera personer har skadats, enligt tyska medier.

Sammandrabbningarna försenade öppnandet av mötet, där 600 delegater bland annat ska välja ny ledning. Bland de skadade finns enligt Nordddeutscher Rundfunk en polis som fick en flaska kastad mot sig.

Invandringsfientlig politik

AFD fick nära 13 procent av rösterna i valet och kom därmed in i förbundsdagen, något som sänt chockvågor genom det tyska politiska etablissemanget. Partiet grundades 2013 och driver en starkt invandrings- och islamfientlig politik.

I dag leds AFD av Jörg Meuthen, som är ensam partiordförande sedan Frauke Petrys avhopp tidigare i år. Under helgens kongress ska Petrys ersättare utses, tillsammans med en ny partiledning, två beslut som kan ge en vink om partiets ideologiska riktning.

”Jaga” Merkel

Omkring 8.500 vänsterdemonstranter väntas genomföra en manifestation till stöd för den liberala flykting- och migrationspolitik som Angela Merkel drev under och efter krishösten 2015. Förbundskanslern är ett rött skynke för AFD, vars toppkandidat Alexander Gauland på valnatten lovade att bedriva oppositionspolitik genom att ”jaga” Merkel.

Fakta: Alternativ för Tyskland

Alternativ för Tyskland (AFD), eller Alternative für Deutschland på tyska, grundades 2013. Partiet fick snabbt ett uppsving i opinionen, men misslyckades med att komma in i förbundsdagen samma år.

Till en början fokuserade partiet på följderna av eurokrisen, som man ansåg hade hanterats felaktigt av Merkelregeringen. Vid en extrainsatt partikongress sommaren 2015 röstades den liberalkonservative partiordföranden och ekonomiprofessorn Bernd Lucke bort, och Frauke Petry tog över ledarskapet med Jörg Meuthen vid sin sida. Sedan dess har den politiska inriktningen blivit alltmer nationalkonservativ och retoriken islamfientlig och kraftigt invandringskritisk.

Under 2016 hade AFD stora framgångar i delstatsvalen i bland annat Sachsen-Anhalt, Rheinland-Pfalz, Baden-Württemberg och Mecklenburg-Vorpommern. Därefter skedde en nedgång i opinionsstöd, vilket många bedömare delvis förklarar med de många personkonflikterna i partiet. Vid kongressen i Köln i våras utsågs Alice Weidel och Alexander Gauland till toppkandidater inför höstens parlamentsval, sedan den då höggravida Frauke Petry förklarat att hon inte kandiderade.

I parlamentsvalet i september fick AFD 12,6 procent av rösterna, vilket gör partiet till det tredje största i förbundsdagen. Dagen efter valet meddelade Petry under dramatiska former att hon inte tänkte sitta i partiets riksdagsgrupp. Sedan dess har hon lämnat AFD och bildat en ny politisk rörelse, vilket gör Jörg Meuthen till ensam ledare. Petrys avhopp var kulmen på en tids uppslitande personstrider inom AFD, som bland annat grundade sig i att den nu avhoppade ledaren förespråkat en något mer pragmatisk linje än övriga partiledningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.