• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Personer utklädda till soldater under en ”reenactment” av slaget vid Gettysburg 2022.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vinner inte vi är det slutet för USA” – här är likheterna mellan upptakten till inbördeskriget och idag. Foto: Markus Ljungholm

Oron inför valet: Går USA mot ett nytt inbördeskrig?

Publicerad

Årets valrörelse i USA har beskrivits som mer polariserad än på många år. I och med det spända läget har ett nytt hot tornat upp sig på horisonten: Ett nytt amerikanskt inbördeskrig. Frågan är dock om oron är befogad.

– Amerikansk demokrati har klarat sig igenom mer än det här, säger statsvetaren Kirby Goidel.

I månader har både Kamala Harris och Donald Trump kampanjat i stad efter stad med liknande budskap. De har båda målat upp sin motståndare som förödande för USA och uppmanat sina anhängare att rösta som om deras liv hängde på det.

– Vår kamp är en kamp för vår framtid. En kamp för vår frihet, som Kamala Harris uttryckte det under ett av sina sista kampanjmöten i Michigan.

USA-val 2024

Den hårda retoriken har fått en lång rad experter att varna för politiskt våld i valets efterspel. Andra går ännu ett steg längre och talar ödesmättat om ett regelrätt inbördeskrig.

– Vi amerikaner är lika polariserade nu som inför inbördeskriget, säger den amerikanske statsvetaren Dan Mallinson till SVT.

Proud boys mobiliserar

Det finns också tecken som tyder på att de mörka profetiorna kan vara på väg att slå in. Bland annat ser den högerextrema gruppen Proud boys, som spelade en central roll i stormningen av Capitolium 2021, nu ut att mobilisera sig. Det skriver Wall Street Journal som kartlagt en lång rad Telegramkonton kopplade till organisationen.

Statsvetaren optimistisk

Kirby Goidel, professor i statsvetenskap vid Texas A&M University, är trots allt optimistisk. USA:s demokrati har skakats många gånger förut, resonerar han.

– Vi kommer att klara oss fint. Det här är inte den värsta krisen vår demokrati gått igenom och det kommer inte att vara den sista, säger han till nyhetsbyrån AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet