Hur beskriver du stämningen i Erbil?
– Det var gripande att se alla människor som firade ute på gatorna här i Erbil. Många viftade med kurdiska flaggor och brände iväg fyrverkerier. Men man tillskriver folkomröstningen en större betydelse än den troligen kommer att få eftersom Irak inte är berett att förhandla med presidenten för det kurdiska regionala självstyret, Massoud Barzani, säger Stefan Åsberg.
– President Barzanis beslut att utlysa folkomröstningen har mötts av stark kritik från Irak och omvärlden, särskilt från USA, Turkiet och Iran. Hur bedömer du hoten från grannlandet Turkiet?
– Den turkiske presidenten menar allvar och har makt att få landet på knä inom några månader. 70 procent av alla förnödenheter importeras från Turkiet och i motsatt riktning går den viktiga kurdiska oljeexporten. Den ekonomiska utsattheten och oron för framtiden har ökat. Massoud Barzani vill få befolkningen att glömma problemen. Trots att kriget mot IS inte är avslutat vill han påskynda den politiska processen för kurdisk självständighet och framstå som en hjälte som vågar utmana omvärlden.
– Kurdiska medier kallar detta för en historisk process. Vad kan resultatet av omröstningen leda till?
– Omröstningen ses av kurderna som ett första steg mot självständigheten och det kommer att öka otåligheten. President Barzani vill ha ett tydligt mandat att driva frågan och har lovat att området ska bryta sig loss från Irak inom två år. Men Irak har kategoriskt avvisat alla hans försök till förhandlingar och även FN varnar för att omröstningen ökar spänningarna i regionen, säger Stefan Åsberg.
LÄS MER:ANALYS: I Kirkuk ställs konflikten om kurdiskt självstyre på sin spets
LÄS MER: Irakiska Kurdistan röstar om självständighet – SVT:s team på plats: Gripande scener