Den biologiska mångfalden hotas på många platser i världen men det finns ljusglimtar. Enligt en färsk rapport från Världsnaturfonden (WWF) har 742 djur- och växtarter, som hittills varit okända för vetenskapen, upptäckts.
Det är allt från orkidéer och myror till fåglar, ödlor och däggdjur. Bland djuren i rapporten finns exempelvis två arter av fladdermöss, en ny art av smalnosad krokodil och en uggleart.
Ett exempel är flicksländan ”Umma gumma” som döpts efter rockbandet Pink Floyds album från 1969. Här finns också en mal, Clarias monsembulai, som kan bli 25 centimeter lång och som kan andas på land.
WWF: ”Oerhört viktigt att skydda”
Rapporten innehåller också en nyupptäckt art av kaffe, Coffea rizetiana och Principedvärguv. Uven upptäcktes 2022 på ön Príncipe i Sao tome och Principe och kännetecknas bland annat av ett kattliknande läte.
Samtidigt som nya arter hittats i regnskogarna är dessa hotade på grund av avskogning och överexploatering av olika arter genom bland annat tjuvjakt. Bland annat hotas den centralafrikanska smalnosiga pansarkrokodilen av tjuvjakt.
WWF anser att det är bråttom att skydda den biologiska mångfalden i Kongobäckenets regnskogar.
"Det är oerhört viktigt att skydda och bruka dessa skogar på ett ansvarsfullt sätt så att vi även i framtiden kan hitta nya arter", säger Olle Forshed, regnskogsexpert på WWF, i ett pressmeddelande.
Fakta: 742 nya arter
Rapporten omfattar arter som hittats i Kongobäckenets regnskogar och beskrivits vetenskapligt för första gången under 2013–2023.
Den täcker sex länder: Kamerun, Centralafrikanska republiken, Demokratiska Republiken Kongo, Ekvatorialguinea, Gabon och Republiken Kongo.
Totalt 742 nyupptäckta arter listas varav 430 växter, 140 ryggradslösa djur, 96 fiskar, 22 groddjur, 42 reptiler, 2 fåglar och 10 däggdjur.
Även om arterna är nya för vetenskapen har många av dem länge varit kända av urfolk.
Källa: WWF